Maó (construcció)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El maó és una peça generalment de forma de paral·lelepípede feta d'argila assecada i cuita en una bòbila.[1] El maó tradicional era massís i servia per a fer tota mena de construccions: parets, voltes, arcs… El totxo és un maó massís, més gruixut de l'habitual.

Maons massisos

Es distingeixen tres tipus de maons segons el percentatge de buit en el total de volum aparent: els maons massissos, els maons calats i els maons foradats. També es poden distingir els maons segons l'acabat. Hi ha entre d'altres maons refractaris amb un acabat especial que el fa apte per a resistir grans temperatures; el maó de cara vista, amb com a mínim una cara amb un acabat més polit per a deixar-lo visible en façanes, el maó manual, amb un acabat més rústic per recordar la fabricació tradicional.[2]

Vegeu també: Raser

Referències[modifica]

  1. «maó». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.20 (Biblioteca de Consulta Larousse). DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 3 desembre 2014]. 

Enllaços externs[modifica]

  • «Tovot». Agafada al vol — Som les paraules que diem, 16-07-2016. Article sobre diferències i sinonímies entre tovot, atovó, totxo i totxana.
  • «Murs i envans: Envans ceràmics». Bases per a la Tècnica Particions verticals. E.T.S.Arquitectura del Vallès. [Consulta: 10 maig 2018].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maó Modifica l'enllaç a Wikidata