Velthur Spurinna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaVelthur Spurinna
Biografia
Naixementsegle V aC Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Pretor Tarquínia
Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle V Modifica el valor a Wikidata)
Família
FamíliaSpurinna Modifica el valor a Wikidata
CònjugeRavnthu Thefrinai Modifica el valor a Wikidata
PareLarth Spurinna Modifica el valor a Wikidata
GermansGermà desconegut de Velthur Spurinna Modifica el valor a Wikidata

Velthur Spurinna o Velthur el Gran va ser un personatge etrusc, nascut a Tarquínia, que probablement va viure al segle v aC. Formava part de la família Spurinna, una antiga família aristocràtica etrusca.

Estava casat amb Ravnthu Thefrinai, i era fill de Larth Spurinna i oncle de Vèl·lia Spurinna i Avle (Aulus) Spurinna. Va ser un conegut dirigent de Tarquínia i havia comandat dos exèrcits contra Siracusa.

Al fòrum de Tarquínia es van trobar fragments de marbre amb inscripcions que semblen afirmar que «Aulus Spurinna va ser tres vegades pretor, i el primer a dirigir un exèrcit regular a través dels mars». Probablement va comandar la flota etrusca a la Batalla d'Alàlia que va tenir lloc a la Mar Tirrena, entre Còrsega i Sardenya, entre el 541 i el 535 aC. Va dirigir també una segona expedició contra Sicília.[1][2][3]

Referències[modifica]

  1. Noguerol, Élisabeth «Le traitement des figures du père et de la mère dans le livre VI de la Correspondance de Pline le Jeune. Preuves et épreuves» (en francès). Vita Latina, 2003, pàg. 84-87.
  2. Holloway, R. Ross «Who Were the Tribuni Militum Consulari Potestate?» (en anglès). L'antiquité classique, 77, 2008, pàg. 116-119. DOI: 10.3406/antiq.2008.3716.
  3. Liébert, Yves. Regards sur la truphè étrusque. Llemotges: PULIM, impr, 2006, p. 136. ISBN 9782842874117. 

Bibliografia[modifica]