Venus del mirall

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaVenus del mirall
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorDiego Velázquez
Creació1649-1651
Mètode de fabricacióOli sobre tela
Gènerenu i pintura mitològica Modifica el valor a Wikidata
Mida122 (Alçada) × 177 (Amplada) cm
Col·leccióNational Gallery de Londres
Història
DataHistorial d'exposicions
2015-2015Velázquez, Galeries nationales du Grand Palais Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventariNG2057 Modifica el valor a Wikidata
Catàleg

La Venus del mirall és un quadre del pintor espanyol Diego Velázquez. Actualment es troba a la National Gallery de Londres, on se l'exhibeix com The Toilet of Venus o The Rokeby Venus. El sobrenom «Rokeby» prové que durant tot el segle xix estava al Rokeby Hall de Yorkshire.[1] Anteriorment va pertànyer a la Casa d'Alba i a Godoy, època en què segurament es conservava al Palau de Buenavista de Madrid.

Durant la Guerra del Francès, el quadre va ser robat per soldats francesos del palau de Godoy, en el marc de l'espoli artístic, i va passar per mans de George Augustus Wallis, pintor britànic, que treballava a Espanya com a agent de William Buchanan, un important marxant d'art, que porta la pintura a Anglaterra el 1813.

L'obra, pintada segurament durant la seva estada a Itàlia (1649-1651), representa la deessa Venus en una pose eròtica, tombada sobre un llit i mirant en un mirall que sosté el déu de l'amor sensual, el seu fill Cupido. Es tracta d'un tema mitològic a què Velázquez, com és usual en ell, dona tracte mundà. No tracta la figura com a una deessa sinó, simplement, com a una dona. Aquesta vegada, tanmateix, prescindeix del toc irònic que empra amb Bacus, Mart o Vulcà.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. L. Cirlot (dir.), National Gallery, Col. «Museos del Mundo», Tomo 1, Espasa, 2007. ISBN 978-84-674-3804-8, pp. 128-129

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Venus del mirall