Verset

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Íncipit del verset de l'al·leluia Ostende nobis en mode octau

Els versets o versicles són cadascuna de les breus divisions dels capítols de certs llibres, com la Bíblia i l'Alcorà. També es dona aquest nom a una composició breu per a orgue i a un tipus de text litúrgic breu.

Els versets a la Bíblia[modifica]

Les versions clàssiques de la Bíblia contenen 31.102 versets, dels quals 23.145 són a l'Antic Testament i 7.957, al Nou Testament.

El nombre de versets pot variar segons les edicions i segons la manera en què es divideixen alguns salms i si inclouen les dedicatòries.

La subdivisió del text de la Bíblia en capítols i versets, així com la puntuació, no és original, sinó que es va introduir a partir de l'edat mitjana. La divisió en capítols és obra de Stephen Langton, que el 1214 la va aplicar a la Vulgata, i la divisió en versicles és de Sante Pagnini (1527) per a l'Antic Testament i de Robert Stefano (1551) per al Nou Testament, unes divisions acceptades pels jueus.[1]

Els versets de l'Alcorà[modifica]

Contràriament al que passa amb la Bíblia, la divisió de l'Alcorà en capítols (anomenats sures) i en versets (aleies, de l'àrab ayat) és original. La paraula aleia ("signe", "prodigi") no és només un terme tipogràfic, sinó que subratlla la idea que cada verset és una revelació divina.

Notes[modifica]

  1. La transmissió del text bíblic i les versions, a la Gran Enciclopèdia Catalana.