Village-Arboretum

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Fulles d'un exemplar de Tilia tomentosa a Vernet

El Village-Arboretum és un arborètum que es troba a Vernet, comarca del Conflent a la Catalunya del Nord, realitzat aprofitant un microclima excepcional que permet l'aclimatació de nombroses espècies a causa de la situació geogràfica que protegeix el municipi dels vents dominants, de les fortes calors i dels freds extrems, amagat en un ampli circ de muntanyes al peu del Canigó.

Història[modifica | modifica el codi]

Els seus inicis van tindre lloc a començament dels anys 1990 en una reunió de la revista Vernet Animation durant la que Jacques Libersalle, gerent de la publicació va observar el potencial del municipi del que un 80% del territori està format per boscs.

Aleshores els membres de l'associació Découvertes presents a aquesta reunió van proposar a l'Escola primària de Vernet de fer el padró de les diferents espècies d'arbres presents al Passeig Piglowski. Va començar aleshores un treball d'identificació i de padró que es desenvoluparia més enllà del marc previst.

D'aquestes tasques en va resultar un premi l'any 1994 de la Fondation Yves Rocher.

L'arborètum[modifica | modifica el codi]

La particularitat més important d'aquest arborètum és que està plantat per tota la vila, d'aquí el seu nom, que en català vol dir Poble-Arborètum i que el fa únic. Repartits per una quinzena de punts del municipi s'hi troben plafons indicant el número, el nom francès i el nom científic de cada espècie o varietat present.

Actualment hi ha identificats més de 2500 arbres, arbusts i lianes destacables en el límit del territori urbà en els àmbits públic i privat (quan les mostres són visibles de l'exterior de les propietats) i se n'han inventariat 330 espècies i varietats, els boscs veïns han estat tractats globalment.

Per a conèixer l'arborètum, es proposen tres itineraris botànics diferents:

  • El Circuit Clàssic: passeig pel cor del poble on destaquen sobretot, les espècies centenàries del Parc Charles Trenet.
  • El Circuit de les Coníferes: on hi destaca una Sequoia gegant.
  • El Jardí d'Hivern: creat al final de segle xix on hi destaca un bosquet de Mimoses.

Font[modifica | modifica el codi]

Coord.: 42° 33′ 00″ N, 2° 23′ 19″ E / 42.55000°N,2.38861°E / 42.55000; 2.38861