Vés al contingut

Vincas Kudirka

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaVincas Kudirka

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 desembre 1858 Modifica el valor a Wikidata
Vilkaviškis (Lituània) Modifica el valor a Wikidata
Mort16 novembre 1899 Modifica el valor a Wikidata (40 anys)
Kudirkos Naumiestis (Lituània) Modifica el valor a Wikidata
Causa de morttuberculosi Modifica el valor a Wikidata
SepulturaKudirkos Naumiestis cemetery (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Varsòvia
Marijampolė Gymnasium (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta, crític literari, metge escriptor, periodista, compositor, traductor, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables


Musicbrainz: b1bfa6f3-e459-4f38-909c-4842157be004 Discogs: 2273074 Modifica el valor a Wikidata
Moneda commemorativa de litas en honor de Vincas Kudirka

Vincas Kudirka (Vilkaviškis, 31 de desembre de 1858 - Kudirkos Naumiestis, 16 de novembre de 1899) fou un poeta i metge lituà, i l'autor tant de la música com de la lletra de l'himne nacional lituà, Tautiška giesmė. A Lituània se'l considera com un heroi nacional. Kudirka feia servir noms artístics - V. Kapsas, Paežerių Vincas, Vincas Kapsas, P.Vincas,Varpas, Q.D, K., V.K, Perkūnas

Començà a estudiar història i filosofia a Varsòvia el 1881, però canvià d'objectiu i començà a estudiar medicina l'any següent any. Durant els seus estudis, fou arrestat com a subversiu per tenir una còpia de Das Kapital en el seu poder, i fou expulsat de la Universitat de Varsòvia, tot i que més tard fou readmès.[1] Es graduà en 1889, i treballà com a metge rural a Šakiai i Naumiestis.

Kudirka començà a escriure poesia el 1888. Simultàniament esdevingué més actiu en el moviment del Renaixement nacional lituà. Juntament amb altres estudiants lituans a Varsòvia, fundà la societat secreta Lietuva ("Lituània"). El següent any la societat començà a publicar el diari clandestí Varpas ("La Campana"),[2] que Kudirka editava i on hi va contrubuir en els anys següents. En la tirada número 6 de Varpas, el setembre de 1898, publicà el text de Tautiška Giesmė, que es convertiria oficialment el 1918en l'Himne Nacional lituà, amb música escrita pel mateix Kudirka per a un violí.

Kudirka aportà molt a la cultura lituana, i també publicà una col·lecció de cançons populars lituanes. Fou també un conegut escriptor de sàtires.

Morí de tuberculosi a Naumiestis, el 16 de novembre, de 1899, a l'edat de quaranta anys. La segona meitat de Tautiška Giesmė fou gravat a la seva làpida.

El 5 de juliol de 2009, fou descoberta una estàtua de Vincas Kudirka al costat de l'Avinguda de Gediminas, el carrer principal de la capital, Vílnius. La inauguració del monument per part dels dignataris, incloent-hi el President lituà Valdas Adamkus, coincidí amb les celebracions del mil·lenari del primer esment de Lituània en cròniques oficials.

Referències

[modifica]
  1. «Vincas Kudirka». Lithuanian Classic Literature Anthology. [Consulta: 13 juny 2008].
  2. «Vincas Kudirka». A: Encyclopedia Lituanica. 4, 1970-1978 [Consulta: 13 juny 2008].