Viquipèdia:Aparença Vector

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Vector és una aparença del MediaWiki que ha estat dissenyada amb l'objectiu d'augmentar la usabilitat. Ha estat part d'una àmplia prova beta a la que es pot accedir clicant aquí.

Per què?[modifica]

És un dels primers passos empresos per la Iniciativa d'Usabilitat de Viquipèdia per crear una interfície més amigable, comprensible i practicable per a lectors i editors novells, en un esforç per augmentar la participació entre el públic. A més, la nova aparença Vector consta d'un nou disseny lluent més agradable a la vista.

Què ha canviat?[modifica]

No gaire. Per a molta gent els canvis més aparents seran els canvis visuals, naturalment: pestanyes diferents i la caixa de cerca en un altre lloc. Hi ha també una barra d'eines nova i la pàgina de resultats de cerca ha canviat. Tot això és part del primer escenari de la Iniciativa d'Usabilitat, anomenat Acai. L'aparença canviarà encara diverses vegades abans d'acabar el projecte, i uns altres elements com la barra d'eines només són el començament dels propers canvis. Vegeu per exemple les idees per Babaco, el pròxim pas d'aquests canvis.

És que ho vaig demanar?[modifica]

Probablement no. Però el canvi no és dolent, la Viquipèdia ha d'evolucionar i hi hauran algunes coses que us poden no agradar. Per això hi ha un període de prova Beta i un formulari per a comentaris, de manera que pugueu dir què us agrada i què no. Tanmateix cal recordar que no hi ha cap disseny perfecte, per a tots els usuaris. El disseny monobook és molt «utilitari» i optimitzat per a editors. Però també pot ser recarregat, desendreçat i confús pels lectors. La Iniciativa d'Usabilitat està intentant mantenir un equilibri entre els dos grups, però no tothom estarà satisfet. També cal tenir en compte que els editors sempre poden utilitzar CSS i eines JS per canviar la interfície al seu gust. No demanem a ningú que canviï i, encara que sigui l'aparença per defecte, un usuari sempre pot continuar utilitzant monobook si ho prefereix.

Comentaris[modifica]

Els meus ginys i eines Javascript no funcionen[modifica]

Efectivament, alguns ginys i scripts poden haver deixat de funcionar. Cal tenir present que, en canviar de monobook a vector, els usuaris que utilitzen el seu «monobook.js» per a les seves eines haurien d'utilitzar ara «vector.js». Una forma ràpida de solucionar-ho és posar en la vostra pàgina «vector.js» (substituïu «ElVostreNom»):

importScript('Usuari:ElVostreNom/monobook.js');

Tanmateix, les eines més populars haurien d'estar totes funcionant. Si trobeu algun problema, contacteu amb el responsable de l'eina javascript.

Per què ha canviat de lloc la caixa de cerca?[modifica]

Segons les nostres proves d'usabilitat, el cantó superior dret és el lloc més intuïtiu per a molts usuaris per fer cerques. Els resultats de les proves diuen que els usuaris en lloc d'utilitzar la cerca situada en la barra de navegació de l'esquerra anaven repetidament a la caixa de cerca del navegador, situada en el cantó dret superior. En les proves fetes ja amb la nova aparença, els usuaris no tenien cap problema per trobar-la i l'utilitzaven més instintivament. Vegeu Wikimedia Technical Blog

Quina és la polèmica sobre els enllaços interwiki?[modifica]

En la primera versió implementada a Commons i les deu Viquipèdies més grans, la llista d'enllaços a altres llengües (interwikis) sortia per defecte plegada. Pels usuaris registrats quedava permanentment plegada o desplegada segons la seva última acció.

El motiu per plegar la llista d'enllaços interwiki era per simplificar l'aspecte de la pàgina, considerat pels lectors com massa carregat. Segons les proves realitzades per l'equip d'usabilitat, només un 1% dels usuaris utilitza aquests enllaços.

En els comentaris demanats als usuaris, aquest ha sigut un aspecte polèmic. S'ha considerat que les proves realitzades eren limitades, no s'havien tingut en compte diversos aspectes i que el multilingüisme és un punt fort i clau del projecte.

Com a solució de compromís s'ha deixat la llista desplegada per defecte, a l'espera de tenir més dades i d'analitzar amb més profunditat el tema. L'alternativa que s'està considerant és deixar una llista limitada d'enllaços amb una opció per veure'ls tots. Vegeu usability:Opinion Language Links.

Enllaços externs[modifica]

Cobertura en la premsa: