Viquipèdia:Avaluació d'articles/Esperanto

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Esperanto[modifica]

Un article amb molta informació i amb moltes edicions. Val la pena avaluar-lo i amb millores pot rebre alguna distinció. Hi ha diverses wiquis on és article de qualitat o article bo.--Peer (discussió) 00:27, 4 gen 2009 (CET)[respon]

Vejam:
  • Crec que és imprescindible la creació de l'article llengua auxiliar.Fet Fet!
  • És la llengua planificada més parlada del món – No poso en dubte aquesta frase però no li faria cap mal una referència.Fet Fet!
  • Algunes referències tenen la puntuació després, i altres abans. Cal unificar criteri.Fet Fet!
  • A la Xina i al Japó la persecució a l'esperanto també va arribar a proporcions esgarrifoses. – Segur que es pot canviar "esgarrifosa" per un adjectiu més neutre.Fet Fet!
  • A sv:Esperanto#Språkundervisning tenen una secció que parla sobre els suposats beneficis de l'esperanto per l'aprenentatge d'altres llengües. Llegint sobre l'esperanto, moltes vegades he trobat afirmacions d'aquestes, així que suposo que caldria parlar-ne.Fet Fet!
  • Alguns critiquen la terminació -n obligatòria de l'acusatiu. – Per què critiquen això? El grec antic també té aquesta característica i mai no he sentit una crítica sobre això. .Fet Fet!
  • A la secció de crítiques, es diu: L'esperanto no té cultura. En canvi, més amunt hi ha una secció que parla sobre la cultura. És una contradicció.Fet Fet!
  • L'esperanto ha fracassat en les expectatives del seu fundador d'esdevenir una segona llengua universal. Tot i que hi ha molts que promouen l'esperanto, és remarcable el poc èxit que ha tingut. El fet és que, més d'un centenar d'anys després de la seva publicació, la porció de gent que parla esperanto i el nombre d'escoles primàries i secundàries que l'ensenyen continuen sent minúsculs. Simplement no pot competir amb l'anglès en aquest aspecte. Molts esperantistes accepten això i fan servir la llengua més aviat per raons personals que idealistes. Entre aquests hi ha molts que han intentat aprendre, sense èxit, alguna de les principals llengües internacionals, com ara l'anglès, i en lloc seu s'han inclinat per l'esperanto. – Demanaria referències per gairebé cada frase d'aquest paràgraf, que em sembla carregat d'opinions personals. Fet Fet!Leptictidium (discussió) 00:37, 4 gen 2009 (CET)[respon]

La llarga llista d'articles que apareix a la secció Vegeu també la integraria dins l'article com a articles principals, en el cas que sigui pertinent; ja he integrat alguns articles. La llista, es posa més en el cas d'articles que no apareixen citats a l'article i que es considera que també cal tenir present. També es podria afegir una secció sobre l'esperanto a l'àmbit català ja que veig que alguns articles del Vegeu també fan referència al tema.--Peer (discussió) 06:19, 12 feb 2009 (CET)[respon]