Viquipèdia:Deu coses que potser no sabíeu sobre la Viquipèdia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
VP:10C

Aquesta és una llista de reflexions sobre la Viquipèdia dirigides específicament a aquells que tinguin una experiència limitada en el projecte, com puguin ser periodistes, nous lectors o nous editors. Aquestes explicacions no sorprendran els editors experimentats, però esperem que serveixin d'ajuda a la resta del món per a formar-se una opinió informada sobre el nostre treball.


1. No estem en venda.

Si temeu que la Viquipèdia pugui ser comprada pel simpàtic gegant d'internet del vostre barri, no us desanimeu. La Viquipèdia és un lloc web no comercial gestionat per la Fundació Wikimedia, una fundació sense ànim de lucre amb seu a San Francisco (Califòrnia, Estats Units). Ens financem mitjançant donacions i subvencions, i la nostra missió és, en última instància, la de fer arribar el coneixement lliure a qualsevol persona del món.

Per a més informació consulteu «Wikimedia Foundation».

2. El nostre treball pot ser usat per qualsevol, amb molt poques condicions.

La Viquipèdia ha pres exemple de la comunitat programari lliure (que inclou projectes com a GNU/Linux i Mozilla Firefox), distanciant-se de les restriccions imposades per les normatives tradicionals sobre els drets d'autor. En el seu lloc hem adoptat una llicència de contingut lliure: tots els textos i imatges creats pels nostres usuaris són i sempre seran lliures per ser copiats, modificats i redistribuïts. Només demanem que reconegueu la labor dels col·laboradors i que no imposeu noves restriccions sobre el treball o millora amb el que contribuïu.

Per a més informació consulteu «Ajuda:Republicació/Copyleft».

3. Parlem suahili...

...i 306 llengües fins a la data. Certament, només un centenar d'aquestes versions lingüístiques de la Viquipèdia tenen més de 15.000 articles, però no serà perquè no ho estiguem intentant. Generalment, molts articles de cada llengua estan basats o desenvolupats a partir dels seus equivalents en altres llengües, encara que alguns són traduccions directes, realitzades per traductors voluntaris, mai per màquines. La Fundació Wikimedia rep suport d'una xarxa de treball en continu creixement d'organitzacions locals independents que ens ajuden a donar-nos a conèixer en l'àmbit local. En molts països, inclosos els Estats Units, la Viquipèdia es troba entre els deu llocs web més populars i visitats (Alexa.com).

Per a més informació consulteu la llista de viquipèdies.

4. En realitat no podeu canviar res a la Viquipèdia...

...tan sols podeu afegir informació al projecte. La Viquipèdia és una base de dades amb una memòria externa. L'entrada que llegiu avui es tracta només de l'esborrany actual; cada vegada que canvia, conservem tant la nova versió com una còpia de la versió precedent. Això permet comparar entre les dues versions i fins i tot reeditar una versió precedent si és necessari. Com a lector, podeu fins i tot citar una versió específica de l'article que esteu llegint. N'hi ha prou amb referir-se a l'adreça (URL) d'aquella versió, usant "l'enllaç permanent" que trobareu a l'esquerra del menú de navegació, i sereu redirigits a una pàgina els continguts de la qual mai canviaran.

Per a més informació consulteu «Wiki».

5. Estem profundament preocupats per la qualitat del nostre treball.

La Viquipèdia té un complex sistema de regles i processos de control de qualitat. Els usuaris amb coneixements sobre una matèria poden controlar les modificacions dels articles de la matèria en qüestió en temps real, observar el desenvolupament d'aquests articles, seguir el rastre de contribucions d'un usuari, assenyalar entrades sol·licitant reparacions o control per part d'altres usuaris, informar sobre vandalisme i discutir el mèrit de cada article amb altres usuaris. Els nostres millors articles estan assenyalats mitjançant una marca d'article destacat i els articles que presenten greus mancances o problemes es proposen per ser esborrats. Els viquiprojectes se centren a millorar àrees particulars de contingut. Ens preocupem per dur el nostre treball amb la màxima correcció i no deixem mai d'estudiar noves formes i nous instruments per a aconseguir-ho.

Per a més informació consulteu La Taverna.

6. No us demanem que us fieu de nosaltres.

És en la naturalesa mateixa d'un treball permanentment en construcció, com és la Viquipèdia, que mentre algunes veus arribin a la més elevada qualitat acadèmica, unes altres siguin (i ho admetem sense grans esforços) senzillament una porqueria. En som plenament conscients. Naturalment, tractem de mantenir la relació entre articles bons i pèssims el més elevada possible, i de trobar maneres d'assenyalar eficaçment en quines condicions es troba un article a cada moment. De totes maneres, en el millor dels casos, la Viquipèdia és una enciclopèdia i no pas una font primària, amb totes les limitacions que això comporta. Per això us demanem que no condemneu la Viquipèdia, sinó que la useu amb coneixement, ben informats del que és i del que representa.

Per a més informació consulteu «Viquipèdia:Avís d'exempció de responsabilitat».

7. No estem sols.

La Viquipèdia forma part d'un moviment creixent de saber lliure que està començant a fer permeable la ciència i la docència. La Fundació Wikimedia gestiona directament 8 projectes germans a més de l'enciclopèdia: Viccionari en català (un diccionari i un tesaurus) Viquitexts (una biblioteca en línia), Wikimedia Commons (una selecció d'arxius multimèdia amb més d'un milió d'imatges, sons i vídeos), Viquillibres (una selecció de textos i manuals d'intenció didàctica), Viquinotícies (un experiment de periodisme social), Viquiversitat (un instrument per a l'aprenentatge interactiu), Viquidites (una recopilació de citacions i dites populars), Viquiespècies (un catàleg de totes les formes de vida), Wikivoyage (una guia de viatges) i Wikidata (una base de dades). Com la mateixa Viquipèdia, tots aquests projectes estan publicats amb llicència lliure i oberts als contribuïdors.

Per a més informació consulteu els altres projectes Wikimedia.

8. Tan sols som recol·lectors d'informació.

Els articles a la Viquipèdia no se signen i els usuaris són voluntaris no retribuïts. Encara que declareu ser un docent, que useu el vostre nom real o que preferiu romandre en l'anonimat, les vostres modificacions i les vostres argumentacions seran jutjades únicament i exclusiva pel seu mèrit. Requerim que se citin les referències d'on s'hagi extret la informació, i no es permet als editors publicar les conclusions pròpies en la redacció dels seus articles. Els editors de la Viquipèdia han de seguir un punt de vista neutral: han de limitar-se a recopilar opinions rellevants adscrites a fonts fidedignes.

Per a més informació: consulteu «Viquipèdia:Verificabilitat».

9. No som una dictadura, ni tampoc cap altre sistema de govern.

La Fundació Wikimedia està controlada per un consell d'administració nomenat en gran part per la comunitat. Aquest consell, però, no posseeix el control de la línia editorial de la fundació, que es regula mitjançant el consens. En ocasions el fundador de la Viquipèdia Jimmy Wales és consultat per a mediar en conflictes en la Viquipèdia en anglès, però la seva influència es basa únicament en el prestigi que posseeix. La Viquipèdia és transparent i autocrítica, les controvèrsies es discuteixen obertament i les discussions i decisions preses sobre qualsevol tema queden enregistrades per tal que constin per a futures consultes.

Per a més informació consulteu «Allò que la Viquipèdia no és» i «Sistema de presa de decisions».

10. Som aquí per a quedar-nos-hi

Esperem que la Viquipèdia duri com a mínim 100 anys, si no és que abans s'ha convertit en quelcom més important. Tot a la Viquipèdia està dissenyat per a durar: les llicències de contingut, la organització i govern, l'estratègia de recollida de fons, l'us de programari lliure i el nostre esforç per mantenir la nostra visió del món. Volem que imagineu un món on qualsevol individu pugui accedir lliurement a la suma de tot el coneixement de la humanitat. I necessitem el vostre ajut.

Per a més informació consulteu la Fundació Wikimedia.