Viquipèdia:Mida dels articles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta pàgina conté una visió de conjunt sobre assumptes relacionats amb els límits en la mida dels articles, des de diferents aspectes:

  • punt de vista del lector, com amenitat, organització, saturació d'informació, atenció, etc.
  • punt de vista de l'editor, per exemple tensió en les pàgines de discussió, contribucions trivials, debats sobre com dividir un article llarg, etc.
  • noves contribucions, sobre com afegir nova informació en un article estable d'una certa mida en el que no s'espera que creixi significativament.
  • punt de vista tècnic, per exemple limitacions de navegadors, velocitat de connexions, accés per dispositius mòbils, etc.

Aspectes sobre el lector[modifica]

Tot article de la Viquipèdia està en procés d'evolució i és probable que continuï augmentant. Encara que deixeu un article fet, altres editors s'hi afegiran. Això no és un problema tècnic ja que, a efectes pràctics, la Viquipèdia té espai d'emmagatzematge il·limitat, però els articles llargs poden resultar més difícils de llegir i navegar.

Un article més llarg d'una o dues pàgines quan s'imprimeix hauria de ser dividit en seccions per facilitar la navegació. De tota manera, la majoria dels articles llargs ja estan dividits en seccions per subtemes, però fins i tot si no hi ha cap manera "natural" de partir una llista o taula llarga, molts editors creuen que s'hauria de fer per permetre una navegació més fàcil i l'edició per seccions.

Els lectors es poden cansar de llegir una pàgina molt més llarga que uns 30 o 50 KB, cosa que aproximadament correspon de 6.000 a 10.000 paraules de prosa llegible. Si un article és significativament més llarg que això, pot beneficiar al lector moure algunes seccions a uns altres articles i substituir-les per resums. Una regla orientativa és començar a partir un article en articles més petits quan el text llegible arribi a 10 pàgines quan s'imprimeixi (aproximadament uns 50 KB si hi ha pocs elements addicionals). En general, els articles que cobreixen temes especialment tècnics haurien de ser més curts que els articles menys tècnics.

Des d'aquest punt de vista només es considera prosa el cos de text sense les seccions addicionals (referències, vegeu també, enllaços externs i similars), el contingut de navegació (taula de continguts, plantilles de navegació i similars), el contingut addicional (imatges, diagrames, taules i llistes) i les ajudes de navegació (enllaços interwiki, plantilles de marques de l'article i similars). Per estimar ràpidament la mida de prosa llegible cliqueu a "Versió per a impressora", copieu i enganxeu-ho tot en una finestra d'edició, suprimiu els elements no comptats com a prosa llegible i cliqueu a "Mostra previsualització" per veure l'avís sobre la mida de la pàgina. En casos senzills, una altra opció és utilitzar directament l'opció d'exemple d'impressió del vostre navegador, on us dirà el nombre de pàgines que s'imprimirien, i descomptar aproximadament les pàgines que no siguin de prosa.

Excepcions ocasionals[modifica]

Dues excepcions poden ser les llistes i articles que resumeixen certs camps. Aquests casos actuen o bé com a índex i punt de partida d'alguns temes amplis o bé com a llistes que no tenen una subdivisió natural i que funcionen millor com a article únic. No obstant, en tals casos l'article s'hauria de mantenir en una mida curta sempre que sigui possible.

Quan és raonable fer un article separat per un subtema, l'article principal hauria d'utilitzar un estil de resum de forma que sigui prou comprensible i no faci perdre l'atenció del lector.

Els lectors acceptaran normalment la complexitat a condició que l'article estigui ben escrit, amb una estructura i disseny sensats, i sigui d'una llargada apropiada per al tema. La majoria dels articles no necessiten ser excessivament llargs, però quan un article llarg o molt llarg és inevitable, la seva complexitat s'hauria de minimitzar. La llegibilitat és el criteri clau.

Qüestions tècniques[modifica]

En el passat, a causa d'alguns navegadors ara rarament utilitzats, les consideracions tècniques demanaven una recomanació estricta que els articles estiguessin limitats a una mida màxima d'exactament 32 KB, ja que en editar un article més llarg es podien provocar problemes greus. Amb la introducció de la possibilitat d'editar una secció i la disponibilitat d'actualitzacions en els navegadors afectats, el que era una norma estricta s'ha suavitzat i ara hi ha molts articles que superen els 32 KB de mida total de text.

Tot i així, la mida total d'un article s'hauria de mantenir raonablement baix perquè hi ha usuaris que editen amb connexions de baixa velocitat. Les connexions a considerar són les d'accés commutat, smartphones i connexions de banda ampla de baix nivell. El text d'una pàgina de 32 KB triga uns 5 segons es carregar-se per editar-la amb una connexió d'accés commutat, amb un temps addicional per a les imatges que l'acompanyin. Per tant, no és recomanable que les pàgines siguin significativament més grans.

Els navegadors mòbils poden ser un problema perquè aquests dispositius normalment tenen poca memòria i una CPU lenta; les pàgines llargues poden portar massa temps per processar, si es que es poden carregar del tot. Els navegadors mòbils actuals i alguns navegadors web d'ordinador vells no poden editar correctament pàgines llargues perquè queden tallades a 32 KB. En utilitzar connexions lentes, per exemple un ordinador de sobretaula amb una connexió per línia commutada amb mòdem analògic o la connexió sense fils d'alguns dispositius mòbils, els articles llargs poden portar massa temps per carregar-se.

Articles molt llargs[modifica]

En alguns navegadors web amb certs connectors funcionant en certes configuracions, els articles per sobre de 400 KB es poden mostrar incorrectament o, simplement, no veure's. Si és possible, aquests articles molt llargs s'haurien de partir en articles separats de forma lògica. Si és necessari, partiu-lo arbitràriament, però eviteu fer-ho si no hi ha un problema tècnic demostrat per carregar la pàgina com a mínim amb un navegador habitual. En partir-lo, aneu amb compte a enllaçar-los correctament. En altres pàgines que no siguin articles es pot considerar la separació en subpàgines i substituir en la pàgina principal les parts separades per inclusions de subpàgines. En l'espai principal d'articles aquesta solució pot resultar confusa i no apropiada per a les futures edicions amb nous usuaris inexperts.

Navegadors web que tenen problemes amb articles llargs[modifica]

S'han trobat problemes en versions de Netscape Navigator fins la 4.76 (ja no activa, la versió final era 9.0.0.6) i Opera fins a la versió 6.04 (l'última versió és 9.5). No se sap de cap altre navegador de Microsoft Windows que estigui afectat. Les versions més recents no haurien de tenir aquest problema. Cap versió de l'Internet Explorer pel Mac està afectada. Tanmateix, el primer en:iMac G3 (1998 a 1999) està afectat pel límit de 32 KB; per exemple, un iMac G3 amb OS 8.6 utilitzant Internet Explorer 5.1 només pot copiar i enganxar o mostrar 32 KB en una caixa d'edició.

Anteriorment (meitat del 2006), hi havia un problema amb l'última versió de Mozilla Firefox combinada amb la barra d'eines de Google, però ja està solucionat (Bugzilla)

Amb algunes configuracions, se sap que el Firefox 2.0 i l'Internet Explorer 6 tenen dificultats per carregar articles per sobre d'uns 400 KB.

Partició d'un article[modifica]

Quan partiu una secció d'un article llarg en un article independent, hauríeu de deixar un resum breu del material tret juntament amb un enllaç a l'article independent.

Per donar conformitat a la GFDL secció §4(I), podeu posar a la pàgina de discussió del nou article la plantilla {{copiat de}}. A més, en el resum de l'edició podeu anotar "traslladat de [[nom de l'article]]". També s'hauria d'anotar en el resum de l'edició de l'article original "traslladat a [[nom de l'article]]". D'aquesta forma queden registrats els moviments encara que un dels dos articles s'esborri en el futur.

No hi ha cap pressa[modifica]

No us precipiteu en el mateix moment que un article superi els 32 KB. No hi ha cap pressa, i la quantitat de prosa llegible s'hauria de considerar separadament de les referències i altres afegits. Discutiu l'estructura global del tema amb els altres editors, si el tema s'hauria de tractar en uns quants articles més curts i com organitzar-los més bé. A vegades un article simplement necessita ser llarg per donar cobertura adequada al tema. Evidentment, la mida no és cap motiu per treure informació vàlida i útil.

Treure seccions trivials o controvertides[modifica]

Un fet relativament trivial pot ser apropiat en el context d'un article més gran, però inadequat com a tema d'un article sencer en si mateix. En la majoria dels casos, és una violació del punt de vista neutral treure específicament una secció controvertida sense deixar un resum adequat. També pot violar la política crear un article nou específicament per contenir informació que el consens ha rebutjat de l'article principal. Considereu altres principis organitzatius per partir l'article i assegureu-vos que tant el títol com el contingut de l'article dividit reflecteixin un punt de vista neutral.

Treure una secció no desitjada[modifica]

Si una secció d'un article atrau contribucions inútils (com les seccions d'"enllaços externs" o de curiositats), tingueu en compte si es mou a un altre article pot ajudar a netejar l'article principal, però que creareu un article nou pot constar únicament d'una secció per a contribucions indesitjades. Si un article llarg inclou una secció indesitjada, o informació indesitjada, és millor treure simplement aquell contingut que crear un article nou per a això.

Regla general[modifica]

Algunes regles generals útils per partir articles i combinar pàgines petites:

Mida de prosa llegible Què fer
> 100 KB Gairebé segur que s'hauria de dividir
> 60 KB Probablement s'hauria de dividir (encara que l'abast d'un tema pot a vegades justificar el temps de lectura afegit)
> 30 KB Pot necessitar ser dividit (necessitat en augment segons la mida)
< 30 KB La llargada per si mateixa no justifica la divisió
< 1 KB Si un article o llista no supera aquesta mida durant un parell de mesos, considereu combinar-lo amb una pàgina relacionada. Alternativament, podeu ampliar l'article afegint-hi més informació (Viquipèdia:esborrany)?

Aquestes regles s'apliquen menys estrictament en llistes o pàgines de desambiguació.

Com trobar articles llargs[modifica]

Els 1.000 articles més grans es troben a Especial:Pàgines llargues.

Podeu trobar la mida d'una pàgina de l'espai principal (i en els altres espais si no està deshabilitat) cercant la pàgina (amb el botó de "Cerca", no el "Vés-hi").

Per a pàgines més grans de 30 K, la mida es mostra quan s'edita amb el missatge MediaWiki:Longpagewarning, per exemple:

Aquesta pàgina fa 37 kilobytes.

La possibilitat d'editar una secció en lloc de la pàgina sencera disminueix els problemes, així que podeu assegurar-vos que cada secció d'una pàgina estigui dins dels límits. Tanmateix, la gent amb mòdems lents que vulgui llegir una pàgina encara haurà d'esperar que es carregui la pàgina sencera.

Si teniu problemes per editar un article llarg[modifica]

Si us heu trobat un article que és tan llarg que no el podeu editar, o si el vostre navegador talla el final de l'article quan intenteu editar-lo, hi ha algunes formes per resoldre el problema.

La millor solució permanent és simplement passar-vos a un navegador web més modern, si és possible. Cap dels principals navegadors web tenen aquest problema en les seves versions recents, i hi ha molts altres beneficis per actualitzar a la seva última versió: la majoria seran considerablement més segures, seran més eficients mostrant el contingut escrit en HTML modern (i altres estàndards), i hauran fixat molts errors, a més a més d'aquest. Molts articles de la Viquipèdia seran més llargs que 32 KB en una base permanent, així que podeu continuar tenint problemes ocasionals amb l'allargada dels articles mentre estigueu utilitzant un navegador vell.

Com a solució provisional, hauríeu de poder editar l'article per seccions utilitzant l'enllaç "modifica" de l'encapçalament de cada secció. Això hauria de funcionar mentre cap de les seccions no sigui més llarga de 32 KB, que realment no ho haurien de ser. Podeu editar text de la introducció editant la primera secció i llavors canviant la part de &section=1 de l'URL a &section=0 (vegeu també una opció a les preferències). Podeu afegir una secció nova utilitzant l'enllaç "+" (si hi és), o podeu editar una secció existent i afegir-hi un nou encapçalament.

Si trobeu una secció massa llarga per editar-la correctament i de manera segura, podeu demanar ajuda a la taverna. Seguiu l'enllaç "nou tema" a l'apartat "Barra" que us permetrà afegir un missatge nou sense editar cap text existent. El temps de resposta pot ser variable segons els col·laboradors que estiguin disponibles per ajudar.

Vegeu també[modifica]