Viquipèdia:Temes controvertits/País Valencià
Aparença
L'ús de les denominacions País Valencià o Comunitat Valenciana, i els corresponents títols d'articles, ha provocat múltiples discussions i controvèrsies al llarg del temps. El consens implícit assolit fins ara pels editors queda expressat de la següent forma:
- La denominació País Valencià és la tradicional en català, o específicament en valencià, i és la que s'usa més àmpliament en les obres acadèmiques de referència en català. La denominació Comunitat Valenciana és l'oficial adoptada democràticament. Es prefereix usar País Valencià per referir-se al territori, la seua història o la seua cultura. La denominació Comunitat Valenciana és vàlida en el context de les institucions oficials. El fet que una i altra denominació puguen tenir connotacions polítiques no implica el posicionament polític de la Viquipèdia, que es regeix per criteris acadèmics.
A continuació es fa una recapitulació d'argumentacions per ajudar a aclarir el debat en el futur.
País Valencià
[modifica]- Nom majoritari usat en els diccionaris:
- Nom usat en les enciclopèdies en català: GEC[6], Gran Geografia Universal, d'Edicions 62[7]
- Nom majoritari en l'àmbit acadèmic en català:
- Nom recollit en el preàmbul de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana: "la tradició valenciana provinent de l'històric Regne de València es va trobar amb la concepció moderna del País Valencià i va donar origen a l'autonomia valenciana"[11]
- Utilitzat pels següents mitjans:
- Catalunya: Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (TV3, Catalunya Ràdio...)[12], El Punt-Avui, Diari Ara.
- País Valencià: El Temps, Ràdio Klara, El Punt, Suplement "Quadern de Cultura" de El País (edició valenciana), InfoTV, Vilaweb (i edicions locals valencianes), Alcoi Digital, Diari L'Informatiu, Revista Mètode, Revista Saó, ARA Multimèdia, Diari La Veu.
- A les Corts Valencianes, dels sis grups polítics, tres utilitzen habitualment el terme (PSPV-PSOE, Compromís i Podem-EUPV).
- Segons El Callejero de Páginas Amarillas, hi ha 40 localitats valencianes amb vies públiques amb nom de "País Valencià"[13].
- Graus universitaris a Universitat de València: La llicenciatura d'Història ofereix 12 assignatures amb un títol que inclou 'PV', i cap que incloga 'CV'[14]; la llicenciatura de Geografia n'ofereix dues amb 'PV' i cap amb CV[15]; la llicenciatura d'Economia n'ofereix dues amb 'PV' i cap amb 'CV'[16].
- Revista de l'Institut del Territori (València)[17]
- Associació de Bibliotecaris Valencians
Comunitat Valenciana
[modifica]- Nom establert com a denominació en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana"El poble valencià, històricament organitzat com a Regne de València, es constituïx en Comunitat Autònoma [...] amb la denominació de Comunitat Valenciana."[18]. Al ser el nom oficial, es el que usen les institucions públiques valencianes i les seues entitats, com ara:
- Generalitat Valenciana
- Denominació utilitzada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.[19]
- Radiotelevisió Valenciana (entre 1989 i 2013 Canal Nou, Radio Nou, Punt Dos)
- Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (À Punt i À Punt FM)
- Les federacions dels diferents esports utilitzen Comunitat Valenciana[20]
- Web de l'Ajuntament de València, a la comarca de l'Horta[21]
- Web de l'Ajuntament de Castelló [22] a la comarca de la Plana Alta.
- Usada per la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida
- Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana
- Nom majoritari utilitzat en la classificació interna de matèries a la xarxa de biblioteques públiques valencianes[23]
- Altres entitats públiques: Centre d'Artesania Comunitat Valenciana
- Nom majoritari utilitzat en la classificació interna de matèries a la "Red de Bibliotecas Universitarias"[24]
- Com a nom d'un col·legi públic.[25]
- Utilitzat pels següents mitjans: RTVE-Comunitat valenciana, Diari digital Pàgina 26, Agència de noticies Europa Press, Agència de noticies EFE.
- Dels quatre partits representats a les Corts Valencianes (99 diputats), els dos partits majoritaris PP (54 diputats) i PSPV-PSOE (38 diputats) utilitzen habitualment el terme.
- Segons el Callejero de las Páginas Amarillas, hi ha 3 localitats valencianes amb vies públiques amb nom de "Comunitat Valenciana"[26]
- Usada pels següents Clubs de Futbol: València CF,[27] Vila-Real CF,[28] Levante UD.[29]
- Associacions[30]
- Entitats musicals, d'arts escèniques i de ball: Circuit Teatral de la Comunitat Valenciana, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Professionals Dansa Comunitat Valenciana
- Col·legis Professionals.[31]
- Fundacions culturals.[32]
- Utilitzat, en forma valenciana, per entitats i mitjans castellanoparlants de la comunitat.[33] [34]
- Nom utilitzat al Diccionari de valencià en línia, elaborat a partir de les dades del programa Salt.[35]
Ús indistint
[modifica]- Segons el Directori de l'Ajuntament de València, hi ha 166 entitats[36] amb el nom de "Comunitat Valenciana" i 22 amb el nom "País Valencià".[37]
- Oficina de Turisme d'Elx
- Federació de Pilota Valenciana (FEDPIVAL).
- ONG's: Coordinadora de ONGD de la Comunitat Valenciana, Greenpeace [12] i [13]
- La Universitat de València empra ambdues denominacions als documents dirigits als estudiants estrangers.[38]
- El segon partit amb més diputats a les Corts valencianes, el PSPV-PSOE, utilitza ambdós termes.[39]
- Col·legi de Geògrafs de la Comunitat Valenciana[40]
Referències
[modifica]- ↑ Entrada "Valencià", del DIEC.
- ↑ Entrada del Gran Diccionari de la llengua Catalana.
- ↑ Vegeu la Introducció o l'entrada de "València" [1]
- ↑ "Valencià: adj i m/f [de València; del País Valencià] valenciano-a".
- ↑ versió en línia a diccionaris.cat
- ↑ Entrada "País Valencià" de la GEC.
- ↑ Volum 10, pàg. 208, introducció al capítol País Valencià.
- ↑ Consulta dels títols en català a http://rebiun.crue.org/ feta el 12-1-2008: País Valencià, 391 títols (62%); Comunitat Valenciana, 239 títols. Actualització 7-12-2010 (Consulta avanzada, Título=..., Lengua=Catalán): País Valencià, 598; Comunitat Valenciana, 404.
- ↑ Consulta dels títols en valencià a http://xlpv.cult.gva.es/absysnetopac/vindex.htm?LANG=va-ES feta el 7-12-2010 (Consulta experta: títol="...", llengua=Valencià): País Valencià, 563 títols; Comunitat Valenciana, 482 títols.
- ↑ Consulta dels títols en català feta el 3-1-2012: País Valencià 827, Comunitat Valenciana 344.
- ↑ Preàmbul de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana del 2006
- ↑ Manual d'estil Ésadir de la Corporació: País Valencià com a denominació tradicional i Comunitat Valenciana per referir-se al seu caràcter jurídic.
- ↑ De callejero.paginasamarillas.es: Cocentaina, Dénia, Elx, la Vila Joiosa, Monòver, Novelda, Petrer, Sant Vicent del Raspeig, L'Alcora(1), L'Alcora(2), Benicàssim, Castelló de la Plana, Onda, Vinaròs, Alaquàs, Aldaia, Alfafar, Algemesí, Alginet, Almàssera, Bétera, Carlet, Cullera, l'Alcúdia de Veo, L'Eliana, Manises, Massanassa, Paiporta, Picanya, Puçol, Quart de Poblet(1), Quart de Poblet(2), Sagunt, Silla, Sueca, Tavernes Blanques, Tavernes de Valldigna,Xàtiva(1), Xàtiva(2), Alcoi.
- ↑ [2]
- ↑ [3]
- ↑ [4]
- ↑ L’ús del sòl i l’ordenació del territori: els casos de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears
- ↑ Article primer de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana del 2006
- ↑ Vegeu pàgina 2, vegeu pàgina 1, a varies pàgines, vegeu pàgina 2, a varies pàgines
- ↑ Federació d'Atletisme de la Comunitat Valenciana, Federació de Ciclisme de la Comunitat Valenciana, Federació de Triatló de la Comunitat Valenciana, Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana, Federació de Bàsquet de la Comunitat Valenciana, Federació de Natació de la Comunitat Valenciana, Federació de Handbol de la Comunitat Valenciana, Federació de Motociclisme de la Comunitat Valenciana, Federació d'Automobilisme de la Comunitat Valenciana, Federació de Pàdel de la Comunitat Valenciana, Federació de Vela de la Comunitat Valenciana, Federació de Tennis Taula de la Comunitat Valenciana, Federació de Billar de la Comunitat Valenciana, Federació d'Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana, Federació de Jocs i Esports Tradicionals de la Comunitat Valenciana, Federació de Pilota de la Comunitat Valenciana, Federació de Tir amb Arc de la Comunitat Valenciana, Federació d'Espeleologia de la Comunitat Valenciana
- ↑ [5] (vegeu penúltim paràgraf)
- ↑ [6], [7]
- ↑ Si es fa la cerca a qualsevol camp, inclou la classificació interna "Materias:Comunitat Valenciana" encara que en el títol de l'obra digui "País Valencià"
- ↑ Si es fa la cerca a qualsevol camp, inclou la classificació interna "Materias:Comunitat Valenciana" encara que en el títol de l'obra digui "País Valencià"
- ↑ Col.legi Públic Comunitat Valenciana - València
- ↑ De callejero.paginasamarillas.es: Altea, Benidorm, Benicarló
- ↑ vegeu pàg.1, paràgraf 9
- ↑ vegeu paràgraf 4, paràgraf 1, paràgraf 1, paràgraf 1
- ↑ vegeu paràgraf 1, paràgraf 1, paràgraf 2 al Títol
- ↑ Associació de Professors d'Escoles Oficials d'Idiomes de la Comunitat valenciana, Associació de Comares de la Comunitat Valenciana, Associació de Cases Rurals de la comunitat Valenciana, Associació Valenciana d'Atenció Precoç, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana
- ↑ Collegi oficial d'Educadores i Educadors de la Comunitat Valenciana, Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana, Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana, Col·legi Oficial d'Enginyers Químics de la Comunitat Valenciana
- ↑ Fundació Cultural Frax de la Comunitat Valenciana
- ↑ Diari Levante, Diari Las Provincias, Diari Superdeporte, Diari Información
- ↑ Nota: argument discutit
- ↑ Diccionari de valencià en línia, vegeu l'entrada "valencià"
- ↑ [8]
- ↑ [9]
- ↑ [10]
- ↑ [11]
- ↑ L’ús del sòl i l’ordenació del territori: els casos de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears