Viquipèdia:Temes controvertits/País Valencià

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

L'ús de les denominacions País Valencià o Comunitat Valenciana, i els corresponents títols d'articles, ha provocat múltiples discussions i controvèrsies al llarg del temps. El consens implícit assolit fins ara pels editors queda expressat de la següent forma:

La denominació País Valencià és la tradicional en català, o específicament en valencià, i és la que s'usa més àmpliament en les obres acadèmiques de referència en català. La denominació Comunitat Valenciana és l'oficial adoptada democràticament. Es prefereix usar País Valencià per referir-se al territori, la seua història o la seua cultura. La denominació Comunitat Valenciana és vàlida en el context de les institucions oficials. El fet que una i altra denominació puguen tenir connotacions polítiques no implica el posicionament polític de la Viquipèdia, que es regeix per criteris acadèmics.

A continuació es fa una recapitulació d'argumentacions per ajudar a aclarir el debat en el futur.

País Valencià[modifica]

Comunitat Valenciana[modifica]

Ús indistint[modifica]

Referències[modifica]

 1. Entrada "Valencià", del DIEC.
 2. Entrada del Gran Diccionari de la llengua Catalana.
 3. Vegeu la Introducció o l'entrada de "València" [1]
 4. "Valencià: adj i m/f [de València; del País Valencià] valenciano-a".
 5. versió en línia a diccionaris.cat
 6. Entrada "País Valencià" de la GEC.
 7. Volum 10, pàg. 208, introducció al capítol País Valencià.
 8. Consulta dels títols en català a http://rebiun.crue.org/ feta el 12-1-2008: País Valencià, 391 títols (62%); Comunitat Valenciana, 239 títols. Actualització 7-12-2010 (Consulta avanzada, Título=..., Lengua=Catalán): País Valencià, 598; Comunitat Valenciana, 404.
 9. Consulta dels títols en valencià a http://xlpv.cult.gva.es/absysnetopac/vindex.htm?LANG=va-ES feta el 7-12-2010 (Consulta experta: títol="...", llengua=Valencià): País Valencià, 563 títols; Comunitat Valenciana, 482 títols.
 10. Consulta dels títols en català feta el 3-1-2012: País Valencià 827, Comunitat Valenciana 344.
 11. Preàmbul de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana del 2006
 12. Manual d'estil Ésadir de la Corporació: País Valencià com a denominació tradicional i Comunitat Valenciana per referir-se al seu caràcter jurídic.
 13. De callejero.paginasamarillas.es: Cocentaina, Dénia, Elx, la Vila Joiosa, Monòver, Novelda, Petrer, Sant Vicent del Raspeig, L'Alcora(1), L'Alcora(2), Benicàssim, Castelló de la Plana, Onda, Vinaròs, Alaquàs, Aldaia, Alfafar, Algemesí, Alginet, Almàssera, Bétera, Carlet, Cullera, l'Alcúdia de Veo, L'Eliana, Manises, Massanassa, Paiporta, Picanya, Puçol, Quart de Poblet(1), Quart de Poblet(2), Sagunt, Silla, Sueca, Tavernes Blanques, Tavernes de Valldigna,Xàtiva(1), Xàtiva(2), Alcoi.
 14. [2]
 15. [3]
 16. [4]
 17. L’ús del sòl i l’ordenació del territori: els casos de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears
 18. Article primer de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana del 2006
 19. Vegeu pàgina 2, vegeu pàgina 1, a varies pàgines, vegeu pàgina 2, a varies pàgines
 20. Federació d'Atletisme de la Comunitat Valenciana, Federació de Ciclisme de la Comunitat Valenciana, Federació de Triatló de la Comunitat Valenciana, Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana, Federació de Bàsquet de la Comunitat Valenciana, Federació de Natació de la Comunitat Valenciana, Federació de Handbol de la Comunitat Valenciana, Federació de Motociclisme de la Comunitat Valenciana, Federació d'Automobilisme de la Comunitat Valenciana, Federació de Pàdel de la Comunitat Valenciana, Federació de Vela de la Comunitat Valenciana, Federació de Tennis Taula de la Comunitat Valenciana, Federació de Billar de la Comunitat Valenciana, Federació d'Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana, Federació de Jocs i Esports Tradicionals de la Comunitat Valenciana, Federació de Pilota de la Comunitat Valenciana, Federació de Tir amb Arc de la Comunitat Valenciana, Federació d'Espeleologia de la Comunitat Valenciana
 21. [5] (vegeu penúltim paràgraf)
 22. [6], [7]
 23. Si es fa la cerca a qualsevol camp, inclou la classificació interna "Materias:Comunitat Valenciana" encara que en el títol de l'obra digui "País Valencià"
 24. Si es fa la cerca a qualsevol camp, inclou la classificació interna "Materias:Comunitat Valenciana" encara que en el títol de l'obra digui "País Valencià"
 25. Col.legi Públic Comunitat Valenciana - València
 26. De callejero.paginasamarillas.es: Altea, Benidorm, Benicarló
 27. vegeu pàg.1, paràgraf 9
 28. vegeu paràgraf 4, paràgraf 1, paràgraf 1, paràgraf 1
 29. vegeu paràgraf 1, paràgraf 1, paràgraf 2 al Títol
 30. Associació de Professors d'Escoles Oficials d'Idiomes de la Comunitat valenciana, Associació de Comares de la Comunitat Valenciana, Associació de Cases Rurals de la comunitat Valenciana, Associació Valenciana d'Atenció Precoç, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana
 31. Collegi oficial d'Educadores i Educadors de la Comunitat Valenciana, Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana, Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana, Col·legi Oficial d'Enginyers Químics de la Comunitat Valenciana
 32. Fundació Cultural Frax de la Comunitat Valenciana
 33. Diari Levante, Diari Las Provincias, Diari Superdeporte, Diari Información
 34. Nota: argument discutit
 35. Diccionari de valencià en línia, vegeu l'entrada "valencià"
 36. [8]
 37. [9]
 38. [10]
 39. [11]
 40. L’ús del sòl i l’ordenació del territori: els casos de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears