Viquipèdia:Viquimarató Patrimoni Cultural UAB 2018

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentViquimarató Patrimoni Cultural UAB 2018
Imatge
TipusViquimarató
Data24 d'octubre de 2018 (2018-10-24)
Punt en el tempsd'10:00 a 17:00
Durada12 hores
TemaPatrimoni cultural
LocalitzacióBiblioteca d'Humanitats UAB
OrganitzadorUAB i Amical Wikimedia
Participant
oberta a tothom

La Viquimarató Patrimoni Cultural UAB 2018 és un esdeveniment que té per objectiu la difusió de continguts de qualitat referents al Patrimoni Cultural relacionat amb la UAB en el marc de la viquipèdia en català i en la resta de llengües del nostre entorn proper. Aquesta jornada es celebra alhora en el marc de la Setmana Internacional d'Accés Obert que promou l'accessibilitat dels continguts acadèmics i el seu accés obert i lliure per tothom. I en concret dins les activitats que es promouen durant tot el 2018 pel 50è aniversari de la UAB.

Context[modifica]

El 2018 celebrem l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. La commemoració, aprovada pel Parlament Europeu i el Consell d’Europa el 17 de maig de 2017, vol sensibilitzar la societat sobre la història i els valors europeus, reforçar un sentiment d’identitat comú i posar en valor les possibilitats que ofereix el nostre patrimoni cultural per al desenvolupament de la societat.

El patrimoni cultural abasta recursos del passat en moltes formes i aspectes: monuments i jaciments, paisatges, festes i tradicions, coneixements transferits i expressions de la creativitat humana, així com col·leccions conservades i gestionades per museus, biblioteques i arxius.

Al mateix temps, l’Any Europeu del Patrimoni Cultural vol reflexionar sobre els reptes als quals s’enfronta com són les conseqüències de la transició a l’entorn digital, la pressió ambiental i física sobre llocs que formen part del patrimoni i el tràfic il·lícit de béns culturals. Els principals objectius de l’Any Europeu són:

  • Promoure la diversitat cultural, el diàleg intercultural i la cohesió social
  • Posar en relleu la contribució econòmica del patrimoni cultural als sectors de la cultura i de la creació, i al desenvolupament local i regional.
  • Posar l’accent en el paper del patrimoni cultural en les relacions exteriors de la UE com, per exemple, en la prevenció de conflictes, la reconciliació després d’aquests i la reconstrucció del patrimoni cultural destruït.

La UAB s'adhereix a aquest Any Europeu del Patrimoni Cultural amb una sèrie d'activitats entre les quals volem destacar aquesta Viquimarató per seu esperit participatiu i obert a tota la comunitat universitària i, per extensió, al públic en general

Organització[modifica]

Aquesta viquimarató està vinculada al Viquiprojecte Patrimoni UAB, i en els actes de la setmana de l'accés obert a les biblioteques UAB, està concebuda en una durada de dos dies: 23 i 24 d'octubre de 2018. Aquesta activitat es fruit de la col·laboració entre la CORE en Patrimoni, el Servei de Biblioteques, l'àrea de Comunicació, Cultura en Viu i el Departament d'Art i Musicologia de la UAB.

El primer dia - 23 d'octubre, es farà un visita guiada pels itineraris on estan ubicades les obres artístiques mes representatives del Campus UAB i que es corresponen al següent itinerari. La visita guiada es farà al matí, a les 13.00 h. Per la visita guiada no cal inscripció.

Punt de trobada: Entrada de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General UAB

Adreça: Edifici N, Plaça Cívica, 08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)

El segon dia - 24 d'octubre, s'organitzarà un taller sobre l'edició de la viquipèdia en horari de 10:00-13:30 a la Biblioteca d'Humanitats UAB.

Punt de trobada: Entrada de la Biblioteca d'Humanitats UAB

Adreça: Edifici L (Biblioteca) i Edifici B (Sala de Revistes), Plaça del Coneixement, 08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)

Map
Biblioteca d'Humanitats UAB

Instruccions per participar-hi[modifica]

- Si no el tens, crea't un compte d'usuari. Amb un mateix usuari podràs participar en tots els projectes Wikimedia (Viquipèdia, Wikidata, Wikimedia Commons...)

- Inscriu-te en aquesta pàgina (no és obligatori, però ens ajuda a fer previsions)

- El dia 24, porta el teu propi aparell.

- Si no coneixes el projecte Wiki Loves Monuments, et recomanem visitar la pàgina viquipèdia del projecte o anar directament al portal "Wiki Loves Monuments"

Galeria d'imatges[modifica]

Dubtes i inscripcions[modifica]

Podeu inscriure-us i posar l'obra o tema que desitgeu treballar a la viquipèdia (caixa "Inscriviu-vos-hi") i plantejar els qüestions que vulgueu i que poden ser d'interès per tothom (caixa "Dubtes ?"). També podeu enviar un correu a: [activitats-viquipedia@uab.cat] .

Dubtes?
Fòrum del viquiprojecte

Recursos genèrics[modifica]

Recursos específics[modifica]

Articles proposats[modifica]

Enllaços i consells[modifica]

Ajuda bàsica[modifica]

Imatges lliures[modifica]

Recordeu que les llicències aptes per a la Viquipèdia és la CC-BY, CC-BY-SA o el Domini públic (PD). Aquí teniu les eines comentades per cercar imatges lliures:

  • Publicacions científiques en què explícitament es digui que el contingut és CC-BY o CC-BY-SA: Moltes editorials permeten filtrar els seus articles segons llicència (Elsevier, Nature Publishing, Wiley...),
  • Creative Commons Search: Heu de seleccionar les caselles Use for commercial purposes i Modify, adapt, or build upon.
  • Google Imatges: Filtreu a Eines > Drets d'ús > Etiquetades per a la reutilització amb modificació.
  • Flickr: Filtreu de Cualquier licencia —predeterminada— a qualsevol de les 3 últimes opcions (Se permiten el uso comercial y las modificaciones, Sin restricciones de derechos de autor conocidas o bé EE. UU. Actividad gubernamental).
I finalment, un cop baixades al vostre ordinador, carregueu-les al gestor de càrrega de Wikimedia Commons.

Caixa de creació de nous articles[modifica]

Podeu crear-los també a través d'un enllaç vermell. Si ja existeix l'article, aquesta caixa us portarà a l'editor de codi d'aquella entrada.

Traductor entre versions idiomàtiques de Viquipèdia[modifica]

Si l'utilitzeu, recordeu revisar el contingut final (enllaços, referències...), sovint queden detalls diferents respecte les altres Viquipèdies que cal acabar de polir. No traduïu articles amb etiquetes de mancances o sense prou referències.


Crea una nova traducció

Participants[modifica]

Físics[modifica]

voleu venir el dia 24 a la Biblioteca d'Humanitats UAB? Només heu d'editar aquesta pàgina i afegiu el vostre nom d'usuari. No sabeu com fer-ho? Envieu un correu a adreça﹫uab.cat
  1. vallue
  2. alibey
  3. ngallart
  4. Bogdanovicigor
  5. mercepi
  6. noemiaznar

Remots[modifica]

Voleu participar a l'acte però no us podeu desplaçar aquell dia? Cap problema, ho podeu fer des de casa o on volgueu, apunteu-vos aquí. No sabeu com fer-ho? Envieu un correu a comunicacio﹫wikimedia.cat

  1.  posa aquí el teu nom

Resultats de l'acte[modifica]

Aneu posant aquí tots els resultats de l'acte. La visita guiada, aprenentatges particulars, etc. Tota info és benvinguda. Tots els aprenentatges són vàlids.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: European Heritage Days