Viquipèdia Discussió:Drets d'autor/Arxiu 1

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Text en anglès

Aixo de sota estava a l'article - no se si vaig oblidar-me de traduir-ho o algu ho ha afegit.


Tenim algun codi/llistat per violacions de drets d'autor
If all of the content of a page is a suspected copyright infringement, then the page should be listed it on Wikipedia:Possible copyright infringements and the content of the article replaced by the standard notice which you can find there. If, after a week, the page still appears to be a copyright infringment, then it may be deleted following the procedures on the votes page.

Fair use

Açò de Fair Use l'hauriem de traduir com a "Ús Correcte", no? --Joanot 19:01 29 nov, 2004 (UTC)

En la plantilla fairuse ho vaig traduir per "Ús legítim". Llull 19:07 29 nov, 2004 (UTC)


Fair pot ser bell o just; això de fair use no entenc el que vol dir, es clar que si posen una cosa a la viquipèdia, ho diu ben clar es pot reproduir sota la GNU, el que facin terceres persones distintes del autor, o del colaboradors amb la viquipèdia, no és compte nostre.

Plàcid Pérez Bru 19:30 29 nov, 2004 (UTC)

És que jo pensava en termes futbolístics, d'allò de Fair Play = "Joc net" o també "Joc correcte". M'estic mirant un diccionari espanyol-anglès i em sembla que el significat contextual de fair es refereix a un ús just, equitatiu, (fair do's, seamos justos) Però per dir "ús just" queda estrany, i havia pensat que s'entenia millor amb "ús correcte". Segons el que explica la pàgina http://en.wikipedia.org/wiki/Fair_use , jo ho entinc per açò ja que hi diu:

L'ús correcte permet al pùblic utilitzar material llicenciat sota drets d'autor sense previ permís, mentres que no siga completament reproduïda la imatge. Ús correcte permet, per exemple, anàlisis d'un treball per a reproduir-lo en part com una ajuda a la crítica. Ús correcte permet també ajudar a trobar un treball; com a exemple, la màquina de búsqueda, Google, retorna imatges reduïdes per a ajudar als seus clients trobar la imatge que els interessa. Ús correcte pot ser útil alguna volta per al propietari, ajudant a la gent a decidir-se comprar un treball, incloguent una porció del treball en una descripció; venedors en línia com Amazon.com sovint recorreixen a l'Ús Correcte per a mostrar una coberta de capsa o peces d'un treball. Les paròdies, també, entren dins de la doctrina de l'Ús correcte.

Ara, provem de canviar per Ús Legítim. Tindria el mateix siginificat aquest extracte?. Potser, d'alguna manera, es podria traduir com a Ús limitat. No sé. És que el Fair Use no està legislada, sinò que és dret contestudinari als EUA (si bé, no a tots els Estats), és una costum que ha anat ajustant-se amb el temps, sentència rere sentència sobre afers relacionats. --Joanot 19:41 29 nov, 2004 (UTC)

No m'he recordat de dir que ho vaig treure del castellà: uso legítimo. Si mirem els motius per als quals se'n justifica l'ús sembla un nom escaient. Llull 19:47 29 nov, 2004 (UTC)

Tenim info sobre la traducció al castellà en http://lists.ibiblio.org/pipermail/cc-es/2004-March/000014.html . Ací hi proposa "ús adient" (en castellà, "uso apropiado"). --Joanot 19:50 29 nov, 2004 (UTC)

Propietari?

Perdoneu, ja que potser això ja està més que explicat però no ho trobo enlloc. Si vaig a un museu, per exemple, i faig fotos de les peces, puc pujar aquestes a la viquipèdia com autor i propietari de les fotos? --Yuanga (discussió) 23:39, 22 abr 2009 (CEST)

Una cosa és el propietari de la foto i una altra el propietari de l'obra. Si l'obra té drets d'autor, els treballs derivats com una foto, també, a no ser que estigui esposada permanent en una via pública, però no és el cas d'un museu. Molts museus no permeten fer fotos, ja que és el seu espai privat, però una foto d'una obra en domini públic, encara que estigui en un museu o en qualsevol altre espai privat, doncs és teva sense més restriccions. Més info a commons:COM:DW. --V.Riullop (parlem-ne) 11:10, 23 abr 2009 (CEST)
Gràcies, llavors m'interessa com puc saber si el que vull fotografiar en té o no drets d'autor. Per exemple, un museu geològic? --Yuanga (discussió) 19:21, 23 abr 2009 (CEST)