Vés al contingut

Viquipèdia Discussió:Llibre d'estil/Estil científic

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.

Sobre aquest tauler

Les discussions prèvies estan arxivades a Viquipèdia Discussió:Llibre d'estil/Estil científic/Arxiu 1 en data 30-06-2015.

Antoni Salvà (discussiócontribucions)

Consider que el llibre d'estil s'hauria d'adaptar a la Resolució 10 de la 22ena Conferència General de Pesos i Mesures que diu:

Declares that the symbol for the decimal marker shall be either the point on the line or the comma on the line. És a dir, es pot emprar el punt o la coma per a separar decimals. A l'Europa continental s'ha emprat la coma més que el punt. Per això el llibre d'estil hauria de dir que els decimals s'han de separar mitjançant comes en tots els casos, mai amb apòstrofs.

Reaffirms that "Numbers may be divided in groups of three in order to facilitate reading; neither dots nor commas are ever inserted in the spaces betwen groups", as stated in Resolution 7 of the 9th CGPM, 1948. És evident que no es poden separar els milers amb punts, com diu el nostre llibre d'estil. Els milers s'han de separar mitjançant espais, i no és obligatori separar-los. La separació dels milers amb espais és per facilitar la lectura, per a nombres de 4 xifres no cal separar els milers ja que estam acostumats a llegir-los, sí que s'hauria de fer quan hi hagi més xifres ja que és més difícil llegir-los.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Bona tarda. Això que dius és cert pel que fa a publicacions tècniques o científiques especialitzades. És cert, també, que en obres generalistes o de divulgació es recomana fer servir el punt com a separador de milers. Per tant, la decisió que prenguem depèn implícitament de si considerem que la Viquipèdia és una obra especialitzada o generalista. A veure què en diuen els altres usuaris. Salut!

Antoni Salvà (discussiócontribucions)

Hola @Leptictidium. No sé qui recomana fer servir els punts per separar els milers. Per la meva part totes les fonts que he consultat indiquen que els nombres se separaran en grups de tres xifres mitjançant espais petits, excepte si només són de 4 xifres. Així ho fa:

  • L'IEC en totes les seves publicacions com recull el seu llibre d'estil.
  • Els llibres de text que empren actualment els alumnes de secundària i de batxillerat també segueixen el mateix criteri.

Crec que hem de canviar aquest sistema de separar els milers amb punts i seguir les normes internacionals. Hem de pensar que si algú consulta un article nostre, sigui d'on sigui, i llegeix 5.897 g/cm3, què entendrà? cinc mil... o cinc coma... Hem d'evitar aquesta ambigüitat, i la millor manera és adoptar aquestes normes que donen els organismes internacionals, tant si la Viquipèdia és especialitzada com generalista. Seguiré cercant informació. Salut!

Leptictidium (discussiócontribucions)

Aquest document de l'IEC fa referència a la distinció entre textos especialitzats i textos "de divulgació i generals". Posa la condició que el text ha de tenir difusió únicament a l'Europa continental, criteri que tenint en compte l'origen geogràfic de la immensíssima majoria de catalanòfons (encara que alguns hagin marxat a treballar a Londres o estudiar a Shanghai) em sembla complert. Au, que vagi bé el dia!

PS: Si no en traiem l'entrellat, sempre podem fer una consulta a l'Optimot perquè dirimeixi la qüestió.

Resposta a «Separació de decimals i milers»
Cap més tema anterior