Vés al contingut

Viquiprojecte:Wikidata Barcelona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentWikidata Barcelona
Imatge
Vigència2024 – 
TemaRepte per posar a Wikidata tots els edificis rellevants de Barcelona

Drecera: VP:WDBCN

Wikidata Barcelona és un repte per millorar la presència dels edificis de Barcelona a Wikidata, la base de dades col·laborativa de referència. En concret, l'objectiu és incorporar tots els elements amb protecció de nivell C del catàleg de l'Ajuntament de Barcelona. Per fer-ho es compta amb diverses eines que agilitzen el procés. Quan es va iniciar aquesta pàgina, el 4 de juny de 2024, a Wikidata mancaven 1424 elements.

Instruccions[modifica]

Map
Actualitzat 2024-06-05 19:38:32.440628
  1. Trobar elements del catàleg per pujar a Wikidada amb alguna de les eines disponibles que donen quins elements del catàleg no són a Wikidata. Per això tenim eines diferents:
    • Executar la query, que s'actualitza automàticament. Si no va bé, tornar-ho a provar, provar-ho amb un altre navegador o explicar el problema a la discussió. Escollir un element.
    • Mirar el mapa d'aquí a la dreta que té els elements que falta pujar (i que no s'actualitza automàticament).
    • Mirar el mapa de rpubs.com/perelopez/BCNiWikidata, on els punts blaus són elements del catàleg que no són a Wikidata i els vermells elements que són a Wikidata i que no tenen la propietat Identificador Catàleg de Patrimoni de l'Ajuntament de Barcelona (P11557) (i algun d'ells podria ser que sortís al catàleg).
  2. Obrir l'enllaç al catàleg de l'Ajuntament i veure de què es tracta. Decidir si és una cosa interessant per pujar. Els conjunts i entorns són els casos més dubtosos.
  3. Especialment, si és una cosa coneguda, mirar que no existeixi buscant al Wikishootme o a Wikidata. Compte especialment amb les escultures, fonts i demés peces d'art públic, que ja solen ser a Wikidata. Si algun element trobem que ja hi és, afegir el número de codi com a Identificador Catàleg de Patrimoni de l'Ajuntament de Barcelona (P11557).
  4. Un cop decidit que s'ha de pujar, copiar un número d'ID del catàleg. Enganxar-lo aquí (si volem pujar més d'un element a la vegada, poseu els números separats per comes).
  5. Copiar el "Codi per copiar a QuickStatements". Anar a aquesta web, clicar a "Nou lot", enganxar i importar. El primer cop pot ser que hàgiu d'autoritzar l'eina a editar en nom vostre.
  6. Revisar-ho. Veure el nom amb el qual surt al catàleg, que és el que surt al web i que al QuickStatements surt entre cometes a les primeres línies. Si no és adient, canviar-lo. Especialment problemàtics són els noms molt genèrics com ara "Edifici d'habitatges" perquè Wikidata no permet dos elements amb el mateix nom i la mateixa descripció, i el catàleg en fa servir molts d'aquest tipus. Aquests s'han de canviar abans de pujar i una bona opció és un nom fet a partir de l'adreça (per exemple "Edifici carrer Rosselló, 36"). Si no hi ha un conflicte d'aquesta mena, el nom també es pot canviar després a Wikidata. Executar.
  7. Revisar que estigui bé. Comprovar que la Instància de (P31) i la descripció siguin adients, i si no canviar-les.
  8. Concretar el barri administratiu (a Localitzat a l'entitat territorial administrativa (P131)), especialment a Ciutat Vella, perquè si no no sortirà a les llistes de topònims de la Viquipèdia. Als altres districtes és una millora opcional perquè les llistes són per districte.
  9. Opcionalment, completar el que es vulgui. L'arquitecte i l'època no l'app no els llegeix, i segons quins estils tampoc, però es poden afegir a mà.
  10. Mirar si hi ha fotos o categoria a Commons, i si és el cas afegir-l'hi Imatge (P18) i l'enllaç al sitelink de Commons o Categoria de Commons (P373).

Més eines[modifica]

Versió gràfica de l'app (en desenvolupament)[modifica]

A https://pere.shinyapps.io/importar_fitxes_mapa/ hi ha una versió de l'app que inclou un mapa. Els punts grans són elements del catàleg de l'Ajuntament i de poblesdecatalunya.cat per pujar o identificar a Wikidata. Els punts petits són elements de Wikidata.

Elements per pujar[modifica]

Per veure quins elements no estan pujats, podeu consultar el mapa https://rpubs.com/perelopez/BCNiWikidata (en comptes de la query), però compte que no s'actualitza automàticament.

Al mapa hi ha:

  • En blau, elements del Catàleg de Patrimoni de Barcelona, de nivell A, B i C (exclosos els de nivell D i els establiments), excepte els que ja són a Wikidata.
  • En vermell, edificis i elements de patrimoni, excepte els que ja tenen el codi del Catàleg de Patrimoni.

Si algun edifici surt amb els dos colors en posicions properes, és que al moment d'actualitzar el mapa faltava afegir-li el codi del catàleg a Wikidata (propietat P11557). Si només surt amb blau és que faltava pujar-lo. Els que ja estan pujats (i tenen el codi del catàleg) no surten al mapa.

Del mapa ja s'han exclòs els elements del catàleg que són entorns i conjunts, en principi menys interessants per Wikidata.

Elements pujats[modifica]

El Wikishootme amb un filtre mostra tots els elements amb coordenades i la propietat Identificador Catàleg de Patrimoni de l'Ajuntament de Barcelona (P11557), que haurien de ser tots els elements del catàleg que ja són a Wikidata.

Més feines[modifica]

  • Nivell D i establiments: Les eines d'aquesta pàgina només inclouen els elements de nivell C, perquè es basen en una font de dades obertes de l'Ajuntament que només inclou els de nivell A i B (que ja estan pujats a Wikidata des del Viquiprojecte:Monuments) i els de nivell C, però també pot ser interessant pujar els de nivell D (béns d'interès documental) i els establiments protegits (nivells E1, E2 i E3). Per pujar aquests, podeu fer servir la mateixa app però posant-hi com a dada el text de la fitxa que haureu de buscar al Portal d'Informació Urbanística. Compte que en aquest cas l'app no llegeix les coordenades però es poden obtenir fàcilment sobre el mapa amb el Wikishootme, que també serveix per comprovar que l'element no està pujat encara a Wikidata.

Participants[modifica]

  • Medol

Progrés[modifica]