Viquiprojecte Discussió:Adaptació de plantilles a Wikidata/infotaules de geografia política/Arxiu 1

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

@Amadalvarez: Finalment he llegit amb calma la proposta, i m'agrada, crec que pot funcionar molt bé. És una passada l'exercici d'abstracció que has fet sobre tot el muntatge d'infotaules geogràfiques. Sobre la migració, valoro especialment l'exercici de valorar paràmetre per paràmetre quina acció s'ha de fer. Només així es podran evitar destrosses.

La pega (que no és pega) és que això vol dir reformes radicals al bot. L'estructura de dades haurà de reflectir no sols les traduccions de paràmetres, sinó també la propietat de Wikidata a què corresponen, i l'acció que s'ha de prendre amb el valor del paràmetre. Les accions "primitives" seran les mateixes, però hi caldrà una capa de control nova, molt més flexible. De fet, el codi ja estava arribant a un punt que li calia una bona neteja, i això serà l'excusa bona per fer-ho. A més, sempre van sortint imprevistos durant la migració de plantilles concretes, i amb una reestructuració segurament podré tractar-los millor.

Quan comencem? Tens alguna candidata per començar la migració? Suposo que primer hem d'omplir la taula, almenys en el que respecti a la plantilla candidata. M'agradaria tenir un objectiu concret per començar a rascar codi. --Joutbis (disc.) 12:11, 5 feb 2017 (CET)

@Joutbis: M'has de prometre que mentre fas un codi nou, l'antic el podrem seguir fent servir per coses mundanes. Ho dic, perquè hem de netejar els 4000 articles que han quedat engolits per "element hidrografia", del que encara t'haig de preparar la taula de conversió.
Dit això, a Usuari:Amadalvarez/proves/preinfotaula tens l'equivalent del que ha de fer el bot. Ho he testejat amb {{Infotaula de cantó de Suïssa}}. La meva idea, malgrat que en el meu pla deia que avançariem amb el bot article a article, era fer un avançada amb aquest codi que matxacaria el codi de les infotaules parcials. D'aquesta forma, si anem descobrint casuístiques noves que ens fan alterar els requeriments inicials, no serà quan passi el bot (que obligaria a aturar-lo per adaptar-lo), sinó una mica abans i així podem planificar millor. Per que proposo matxacar el codi de les antigues en lloc de fer una redirecció a la pre-infotaula ?, perquè el funcionament d'aquesta pot anar-se adaptant segons el que ens trobem i no ens convindria que coses estables es poguessin espatllar en el temps que triguem a passar el bot. Després em posaré amb {{Infotaula_de_regió_d'Itàlia}} que són les dues que fan servir {{Infotaula_de_regió}} i per tant, molt similar. La meva idea és anar fent segons a quina altra apunten, així treballaré per famílies similars. Salut !--amador (disc.) 14:25, 8 feb 2017 (CET)
@Amadalvarez: Sí, és la gràcia. Com que el nou desenvolupament el faré per separat, copiant parts del vell, no hi ha perill de trencar-lo, o sigui que estarà totalment operatiu. El que hem de pensar és la manera d'intercanviar informació. Per la tanda anterior, va anar molt bé, però ara s'ha d'afegir informació. Jo m'adapto al format que facis servir tu. Ho tens en fulls de càlcul, no? Potser exportant-ho a text separat per comes, ja em podria muntar el meu diccionari.--Joutbis (disc.) 22:55, 8 feb 2017 (CET)
@Joubis: Doncs no he tinc de cap forma especial, ni ho havia pensat. De fet, el diccionari final si està clar i els noms de partida són els que es mostren a la proposta de migració. Em sembla que aquest cop hi haurà menys variabilitat que en casos anteriors, ja que les plantilles intermedies el que fan és omplir els paràmetres amb continguts per estalviar feina a l'editor. A mi ja m'està bé una cosa similar a la que teníem; marca tu mateix el requeriment de format per a indicar-li al bot quan ha de copiar dades a wd i a quina propietat, etc. Ja veurem que et farà falta. --amador (disc.) 23:37, 8 feb 2017 (CET)


Algorisme detallat del bot

@Amadalvarez: En part per aclarir-me jo, en part per deixar-ho documentat, i en part per detectar possibles errors d'interpretació, vaig a apuntar amb detall el comportament del bot, i els seus requeriments. S'agraeixen comentaris:

  1. Haurà de tractar comentaris en qualsevol punt
  2. la unitat de treball és el nom del paràmetre final.
  3. cada nom de paràmetre final té associats (i codificats dins del programa del bot):
    1. una llista de paràmetres d'altres plantilles (sinònims) que s'han de migrar a aquest paràmetre final.
    2. una propietat (P) de wikidata, que correspon a aquest paràmetre.
    3. una acció a fer sobre wikidata amb aquest paràmetre (aprofitable/volàtil). Si no existeix a WD
      1. si és paràmetre aprofitable, una llista opcional d'altres paràmetres que han d'existir perquè es faci l'actualització a Wikidata (exemple, només omplir població si també existeix població_any). Si falla alguna d'aquestes condicions, (és a dir, si existeix població, però no població_any), no actualitzem wikidata. En tots els casos, el valor de la plantilla quedarà en blanc. (Fins i tot si falla alguna de les condicions, com poblacio_any? Potser es pot mantenir com a comentari en tots els casos, com a mal menor?)No ho aprofitaria ni ho deixaria comentat. Si és vol veure el valor anterior tenim traces.
      2. si és paràmetre volàtil, un indicador de si el valor s'ha de mantenir en un comentari, o s'ha d'esborrar del tot. Això només ho demanava per un cas concret. Si ha de complicar, ho deixem i si hem de recuperar algun desastre, ja mirarem la traça.
Possibles funcionalitats interessants
Fer opcional l'acció a fer si ja existeix la dada a wikidata. En principi, es deixa en blanc i es deixa que agafi el valor de wikidata. Interessaria en algun cas deixar-lo igual?. si no ho complica ..., potser ens treu d'un apuro.
És possible que un paràmetre "vell" es pugui traduir a diferents "paràmetres nous" segons la plantilla origen?. No identifico cap exemple.

Llavors, l'acció del bot seria:

  1. detectar la plantilla
  2. processar cada paràmetre d'un en un
    1. si el paràmetre és en alguna llista de paràmetres finals, traduir-lo.
      1. si no té P a wikidata, deixar el valor com està.
      2. si la P corresponent de wikidata està omplerta, deixar-lo en blanc
      3. si la P corresponent de wikidata està buida i és aprofitable, actualitzar wikidata. Possiblement, serà una acció diferida, que no es podrà fer fins que no s'hagin processat tots els paràmetres de la plantilla. No es pot actualitzar la població fins que no sapiguem l'any del cens.
      4. si la P corresponent de wikidata està buida i és volàtil, no actualitzar wikidata. Deixar el valor entre comentaris.

Vist això, la comunicació de paràmetres pot ser més rudimentària, a la pàgina de projecte mateix, amb la taula que ja hi ha. Perquè com que la infotaula destí és sempre la mateixa, els paràmetres destí són els mateixos, i l'únic que pot passar és que se n'hi afegeixin de nous, o que els antics guanyin sinònims. Per tant, a mesura que avanci el projecte anirem ampliant l'estructura de dades, però no refent-la de nou, com fèiem quan canviàvem d'infotaula.--Joutbis (disc.) 20:13, 20 feb 2017 (CET) D'acord en aquest punt. Quan avanci a l'exploració de les plantilles poden aparèixer nous paràmetres "localistes", però amb la mateixa lògica. Hi ha una altra cosa que m'he trobat però no sé encara si afectarà al bot. Hi ha plantilles que, per reduir la feina d'omplir paràmetres que sempre eren iguals (com ara el nom de comunitat autonòmica i estat en municipis catalans), els posaven ells. En general, acostumen a ser valors que estan a WD amb normalitat, per tant, no tenir-los no serà un problema. No obstant, potser ens caldria l'opció de posar un valor fix a un paràmetre (dels ja previstos a la plantilla sortida) en funció del nom de la plantilla origen.. Salut !--amador (disc.) 23:10, 20 feb 2017 (CET)

@Joutbis: Compta!. He fet canvis.--amador (disc.) 00:08, 1 març 2017 (CET)
@Joutbis: nou canvi (menor). --amador (disc.) 06:10, 3 març 2017 (CET)

Dubtes sobre la taula

@Amadalvarez: Tinc alguns dubtes sobre el tractament dels paràmetres, tal com estan a la taula.

  • Els que no tenen res a la taula, vol dir que s'han de deixar com estan? Per exemple, tipus_infotaula, imatge_mapa, peu_bandera, peu_escut, peu_audio_himne.
  • Els que només diu NO migrar, vol dir que ni s'han de posar a la infotaula nova ni passar a wikidata, no?
    • Resposta: Si. Són paràmetres que no arrossegarem, bé sigui per obsolets (subtítol) o perquè l'opció automàtica és millor (coordenades)--amador (disc.) 21:01, 5 març 2017 (CET)

N'hi haurà més, ja aniran sortint.--Joutbis (disc.) 21:33, 4 març 2017 (CET)

Domines fer un bot contra WD ?

@Joutbis: Com que amb el bot nou hauràs de gravar WD he pensat que deus saber com fer un canvi massiu que ens cal per endreçar un grapat d'articles. Ja em diràs, --amador (disc.) 19:50, 6 març 2017 (CET)

@Amadalvarez: Vols dir canvis massius a Wikidata? Sí que puc, ja em diràs els detalls.--Joutbis (disc.) 20:17, 6 març 2017 (CET)
@Joutbis: He detectat que els municipis del Marroc, com Erfoud (Q648987), tenen 3 valors en Població (P1082) (1994, 2004 i 2014) tots amb rang normal. Això provoca que la infotaula mostri el primer que troba que és el 1994. Els multivalors històrics han de tenir "rang= prefered" en el valor vigent. Doncs això. Suposo que posats podries fer-ho a tots els articles amb Població (P1082) multivalor que no ho tinguin ja, oi?.--amador (disc.) 20:51, 6 març 2017 (CET)