Walkie-talkie

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Walkie-Talkie post WWII, AN/PRC-6[1]
Walkie-Talkie Twintalker 4710 DCP

Un walkie-talkie, transmissor-receptor portàtil, o comunicador portàtil, és un transceptor de ràdio portàtil. Els primers walkie-talkie van ser desenvolupats per a tasques militars. Les seves característiques principals inclouen un canal semi dúplex (només una ràdio transmet alhora, encara que pot ser sentida simultàniament per nombroses unitats) i un interruptor de push to talk que comença la transmissió. Els walkie-talkie típics s'assemblen a un transceptor telefònic, lleugerament més gran, però construït com una sola unitat, amb una antena que sobresurt per la part superior de la unitat. En ambients on l'auricular d'un telèfon és deficient per ser escoltat per l'usuari, l'altaveu d'un walkie-talkie pot ser escoltat per l'usuari i el seu entorn immediat.

Història[modifica | modifica el codi]

El primer receptor/transmissor a ser anomenat "Walkie-Talkie" era el Motorola SCR-300, creat per un equip d'enginyeria a l'empresa Galvin (precursora de Motorola) l'any 1940. L'equip desenvolupador estava format per Donen Noble, que va concebre el disseny basat en l'ús de freqüència modulada, Henryk Magnuski qui era l'enginyer principal de RF, Marion Bond, Lloyd Morris, i Bill Vogel.

Motorola també va desenvolupar l'equipament de ràdio portàtil AM SCR-536 durant la Segona Guerra Mundial, anomenat "Handie-Talkie" (HT). Els termes sovint es confonen avui dia, però el walkie-talkie original era un equipament dissenyat per a ser transportat a una motxilla, mentre el Handie-talkie era un equipament que podia ser sostingut perfectament amb la mà. Tots dos dispositius funcionaven sobre la base de vàlvules termoiòniques i amb alimentació de tensió mitjançant piles seques. El 22 de maig de 1951, el Handie-Talkie es va convertir en una marca registrada de Motorola, Inc. El nom va ser registrat amb patent nord-americana a l'Oficina de Marca Registrada, amb el número de matrícula 71.560.123.

L'abreviatura HT, és usada comunament per referir-se a ràdios portàtils amateurs. El surplus de Motorola Handie Talkies va trobar el seu camí en les mans d'operadors de ràdio amateurs immediatament després de la Segona Guerra Mundial. Les ràdios públiques de seguretat de Motorola de la dècada del 1950 i la dècada del 1960, van ser prestades o donades a grups amateurs com la part del programa de Defensa Civil. Per evitar la infracció de marca registrada, altres fabricants usen designacions com "Transreceptor de mà" (Handheld Transceiver) per als seus productes.

L'enginyer Al Gross, també va treballar sobre la tecnologia primerenca del walkie-talkie entre 1934 i 1941, i de vegades, hom es diu, que va ser ell en realitat qui el va inventar.

El canadenc Donald L. Hings formalment va ser condecorat per a la invenció del walkie-talkie i la seva importància a l'esforç durant la guerra. El model de Hing C-58 "Practic-Talkie" estava en servei militar cap al 1942, després d'un esforç de R*D secret que va començar el 1940. El C-58 estava al seu torn basat en un model civil al principi desenvolupat per ell el 1937. A la guerra de Corea y a la guerra de Vietnam les tropes americanes van emprar el AN/PRC-6[1]

Ús[modifica | modifica el codi]

Els fototransmisors de mà es van fer instruments de comunicació valuosos per a la policia, serveis de l'emergència, i feines comercials i industrials (com en una obra de la construcció), usant freqüències assignades per a aquests serveis. Els transmissor-receptors portàtils són també populars entre alguns operadors de ràdio aficionats, que funcionen amb una llicència de radioaficionat en diversos canals de freqüència diferents.

Encara que un walkie-talkie comercial és potent, és limitat per uns watts de sortida de potència i una antena petita (la grandària física del l'equipament limita tant la capacitat de bateria com talal de l'antena), la gamma de comunicació és típicament bastant curta, no excedeix la distància de línia de vista a l'horitzó en zones obertes, i moltíssim menys en zones molt urbanitzades, dins d'edificis, o subterràniament. Molts serveis de ràdio permeten l'ús d'un repetidor que és localitzat en algun alt punt dins de la cobertura desitjada de la zona. El repetidor escolta en una freqüència i transmet de nou en l'altra, de manera que la gamma d'acció pot ser ampliada a unes milles (o quilòmetres) o més lluny, usant repetidors units en conjunt.

Els Walkie-talkie utilitzats per a la seguretat pública, feines comercials i industrials poden ser en part sistemes de ràdio truncats, que dinàmicament assignen canals de ràdio per a emprar espectre de ràdio limitat més eficaç.

Les versions de baixa potència, exemptes d'exigències de llicència, són també joguines populars de nens. Abans del canvi de CB ràdio des de l'estat autoritzat al desautoritzat, el walkie-talkie de joguina típic disponible en botigues en Amèrica del Nord va ser limitat amb 100 milliwatts de poder sobre transmissió i les ràdio de Banda Ciutadana de 27 MHz que fan servir només l'Amplitud Modulada (AM). Els walkie-talkie de joguina posteriors, manejats en la cinta de 49 MHz, uns contenien Freqüència Modulada (FM), compartit amb telèfons sense fils i monitors de nadó. Els dispositius de cost més baixos són molt ordinaris electrònicament, poden emprar receptors superregeneradors, i poden mancar encara d'un control de volum, però poden tenir l'embalatge complicat. A diferència d'unitats més costoses, els walkie-talkie de joguina econòmics no poden tenir micròfons separats i altaveus; l'altaveu del receptor típicament es doblega com un micròfon mentre es transmet.

El walkie-talkie personal ara s'ha fet popular una altra vegada amb el nou Family Radio Service nord-americà (FRS) i serveis similars desautoritzats en altres països. Mentre els walkie-talkies FRS també de vegades són usats com a joguiness perquè la producció de sèrie els fa el preu baix, ells tenen receptors apropiats superheterodí si són un instrument de comunicació útil tant per a l'ocupació de negoci com per a personal. L'operació en el Family Radio Service és restringida a walkie talkies limitat amb 500 milliwatts de poder de RF eficaç. Alguns models de FRS també inclouen el Servei de Ràdio circumdant General Mòbil (GMRS) canals, que requereixen una llicència.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Nota[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 Falta indicar la publicació. ISSN: 00154806.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Walkie-talkie Modifica l'enllaç a Wikidata