Wàraqa ibn Nàwfal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Waraka ibn Nawfal)
Infotaula de personaWàraqa ibn Nàwfal

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementla Meca Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 610 Modifica el valor a Wikidata
la Meca Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióHanif Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprofessor, jutge Modifica el valor a Wikidata
Família
ParentsÀssad ibn Abd-al-Uzza (avi)
Khadija bint Khuwàylid (cosina germana) Modifica el valor a Wikidata

Wàraqa ibn Nàwfal ibn Àssad ibn Abd-al-Uzza ibn Qussayy al-Quraixí (àrab: ورقة بن نوفل بن أسد بن عبد العزّى بن قصي القرشي, Waraqa b. Nawfal b. Asad b. ʿAbd al-ʿUzzà b. Quṣayy al-Quraxī), més conegut simplement com a Wàraqa ibn Nàwfal, fou un cosí de Khadija bint Khuwàylid, primera esposa de Mahoma. Wàraqa era segons certes fonts[1] (Història d'Àïxa, de Muhàmmad al-Bukharí)[2] un sacerdot convertit al cristianisme nestorià, el sacerdot o predicador de la Meca, i va morir com a cristià nestorià. Tanmateix, recerques recents tendeixen a fer pensar que era ebionita o judeonatzarè.[3] Va presidir el matrimoni de Mahoma en tant que «sacerdot nasraní» (natzarè). Els hadits mencionen Wàraqa com havent aparegut en somnis amb la vestimenta de la gent del Jannà (Paradís).

Wàraqa a les sires[modifica]

Segons les sires, biografies musulmanes tradicionals de Mahoma, que en parlen de manera molt elogiosa, Wàraqa va ser un monjo pietós que va reconèixer els signes de profecia poc després que Mahoma hagués rebut la seva revelació. Per a certs musulmans, es tracta de l'acompliment específic d'una profecia d'Isaïes (29:11-18).

En el transcurs de la primera experiència de la revelació, després d'haver «vist» l'àngel, Mahoma va dir a la seva esposa «Temo per a la meva persona».[4] Temia estar posseït per un jinn (esperit inferior) a petició d'aquests kàhins que detestava tant, als qui els jinns inspiraven a recitar poemes.[5][6] Va ser reconfortat per Khadija, que el va portar a Wàraqa, el qual va dir llavors a Mahoma que l'àngel que havia vist, Gabriel (Jibril), era el que Déu havia enviat en Moisès (Mussa). Wàraqa li va dir també que el seu poble el faria fora de la Meca, i que aportaria el seu suport a Mahoma.

La intervenció de Wàraqa com a suport del profeta en el començament de la revelació va permetre ensenyar a la gent que una persona de tradició judeocristiana però monoteista de manera clara (hanif), reconeixia la veritat del missatge transmès al profeta. Wàraqa semblava en efecte tenir consciència de la supremacia del monoteisme depurat de tota deïficació o deformació, així, escoltà el missatge de l'islam i hi reconegué els gèrmens de la veritat. Wàraqa va morir alguns dies després d'aquesta entrevista.

Referències[modifica]

  1. L'islam: histoire des origines et histoire califale Arxivat 2011-10-31 a Wayback Machine. La tradició musulmana, per la seva part, prefereix atribuir el coneixement de les Escriptures de la primera esposa del Profeta a un pretès cosí de Khadija, Wàraqa, fill de Nàwfal, del qual en fa un hanif, és a dir un monoteista que no seria ni jueu ni cristià. De fet, sembla que Wàraqa va ser simplement un cristià nestorià.
  2. Traducció de Sahih Bukhari Arxivat 2011-07-19 a Wayback Machine. Khadija then accompanied him to her cousin Waraqa bin Naufal bin Asad bin 'Abdul Uzza, who, during the PreIslamic Period became té Christian and used to write the writing with Hebrew letters.
  3. Tesi d'Édouard-Marie Gallez, el Messies i el seu profeta, el 2004 a la Universitat Marc Bloch d'Estrasburg
  4. Bukhari Jami'ul Sahih, (traducció: M. Muhsin Khan), Révélations (I): 3.
  5. Màxime Rodinson, Mahomet (2002). (Isbn 2-85229-550-4) P.82 i svt.
  6. Kazimirski Le Coran; edicions Garnier Flammarion, 1970, 508 pàgines. (Isbn: 2-08-070237-8). pàg. 446 (Els habitants de La Meca van fer la mateixa crítica més tard, i l'Alcorà va reconfortar Mahoma en el moment de la segona revelació dient no estas posseït per un Dimoni)..

Enllaços externs[modifica]