Xat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquest article parla sobre el xat en general. Per al xat de la Viquipèdia, aneu a Viquipèdia:Xat.

Un xat (de l'anglès chat, "xerrar") o tertúlia és un recurs de comunicació en temps real. Xatejar és realitzar una tertúlia mitjançant Internet entre dues o més persones.

Descripció[modifica]

La paraula Xat agrupa tots els protocols que compleixen la funció de comunicar dues o més persones, dins d'aquests hi ha els clients de xat, com per exemple el XChat, el Konversation o el ChatZilla (el client de Mozilla/Seamonkey) o el mIRC; aquests usen el protocol IRC, que significa Internet Relay Chat. Altres protocols diferents però agrupats en el que és la missatgeria instantània són el XMPP/Jabber, el MSN Messenger, el Yahoo! Messenger o l'ICQ entre els més coneguts, o també el servei SMS de telefonia mòbil. Actualment orkut de Google té un servei de XAT en línia. També es pot incloure aquí el peer-to-peer. És molt usat, a més, el mètode webchat, que no és altra cosa que enviar i rebre missatges per una pàgina web dinàmica, gràcies al protocol IRC si es tracta d'un applet de Java o a altres com AJAX o Adobe_Flash.

La paraula Xat és oficial a Catalunya, ja que va ser inclosa el març de 2007 al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans.[1]

Usuaris del xat[modifica]

Entre els usuaris de xat, és comú que la gent escrigui sota pseudònims o àlies anomenats nicks. Entre els usuaris d'aquest tipus de mitjans destaquen els usuaris que en xats, fòrums i altres mitjans escriuen utilitzant un llenguatge saturat de paraules molt curtes (short words), simplificant paraules i en general sense respectar les regles d'ortografia.

Vídeoxat[modifica]

El vídeoxat no és més que una evolució barreja entre la videoconferència i el xat tradicional, dotant a l'usuari de tres maneres de comunicar-se sobre el mateix canal. Existeixen serveis de vídeoxat de multidifusió o de missatgeria instantània d'un a un. Diferents llocs web ofereixen serveis de vídeo-xat en línia i també existeixen programes especialitzats com Paltalk. Tot i així, el programes de missatgeria instantània com el Windows Live Messenger o el Yahoo Messenger també permeten l'ús d'àudio i vídeo en les seves comunicacions.

El llenguatge en el xat[modifica]

El llenguatge emprat en els xats es caracteritza i es diferencia dels altres models de comunicació electrònica per ser un model sincrònic, és a dir, que requereix que els participants s'estiguin comunicant en la mateixa sessió, de manera simultània. Aquest llenguatge, sovint de caràcter juvenil, es recolza en eines comunicatives que supleixen la falta d'elements paralingüístics i que li atribueixen característiques i possibilitats més pròpies de la comunicació oral que de l'escrita. Com podrien ser: les emoticones, les figures amb lletres, l'ortografia prosòdica, l'acceptació d'errors ortogràfics o l'ortografia homofònica.

Software i protocols[modifica]

Alguns dels programes i protocols més utilitzats són els següents:

Referències[modifica]