Xenofil·lita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralXenofil·lita
Fórmula químicaNa₄Fe₇2+(PO₄)₆
Epònimfulla i estranger Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusAugustinovka meteorite (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.08.AC.50
Nickel-Strunz 9a ed.8.AC.50 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/A.08 Modifica el valor a Wikidata
Dana38.2.9.6
Propietats
Sistema cristal·lítriclínic
Estructura cristal·linaa = 9.643Å, b = 9.633Å, c = 17.645Å, α = 88.26°, β = 88.16°, γ = 64.83°
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2006-006 Modifica el valor a Wikidata
SímbolXp Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La xenofil·lita és un mineral de la classe dels fosfats, que pertany al grup fil·lowita.[2] Va ser aprobada per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2006. Abans de ser aprovada era coneguda amb el codi IMA2006-006.

Característiques[modifica]

La xenofil·lita és un fosfat de sodi i ferro amb fórmula Na₄Fe₇2+(PO₄)₆· 3H₂O. Pertany al grup fil·lowita de minerals, juntament amb la chladniita, la fil·lowita, la galileiita, la johnsomervilleita i la stornesita-(Y).[2] La xenofil·lita és un dels darrers nous fosfats descoberts que han estat trobats en ferro i roques ferrítiques.[3]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la xenofil·lita pertany a «08.AC: Fosfats, etc. sense anions addicionals, sense H₂O, amb cations de mida mitjana i gran» juntament amb els següents minerals: howardevansita, alluaudita, arseniopleita, caryinita, ferroalluaudita, hagendorfita, johillerita, maghagendorfita, nickenichita, varulita, ferrohagendorfita, bradaczekita, yazganita, groatita, bobfergusonita, ferrowyllieita, qingheiita, rosemaryita, wyllieita, ferrorosemaryita, qingheiita-(Fe2+), manitobaita, marićita, berzeliita, manganberzeliita, palenzonaita, schäferita, brianita, vitusita-(Ce), olgita, bario-olgita, strontiowhitlockita, whitlockita, merrillita, tuita, ferromerrillita, bobdownsita, chladniita, fil·lowita, johnsomervilleita, galileiita, stornesita-(Y), harrisonita, kosnarita, panethita, stanfieldita, ronneburgita, tillmannsita i filatovita.

Formació i jaciments[modifica]

Només se n'ha trobat aquest mineral al meteorit Augustinovka, un meteorit de ferro de 400Kg. trobat l'any 1890 a Dnipropetrovs'k Oblast', Ucraïna.[3]

Referències[modifica]

  1. «Xenophyllite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 21 juliol 2015].
  2. 2,0 2,1 «Fillowite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 21 juliol 2015].
  3. 3,0 3,1 «Augustinovka meteorite, Dnipropetrovs'k Oblast' (Dnepropetrovsk Oblast'), Ukraine» (en anglès). Mindat. [Consulta: 21 juliol 2015].