Yaqub (nom)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Yaqub és un nom masculí àrab —en àrab يعقوبYaʿqūb— que es correspon amb el català Jacob,[1] que l'àrab pren directament de l'hebreu יַעֲקֹב (Iaʕqōv). Si bé Yaqub és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[2] també se'l pot trobar transcrit Yakub, Ya'qub, Ya'kub, Yakoub, Yaqoub...[3] Com a nom del patriarca que dóna nom al poble d'Israel i del pare dels caps de les tribus d'Israel és un nom força usual entre els àrabs jueus, de la mateixa manera que, com a nom d'un dels principals profetes de l'islam, és dut per molts musulmans, arabòfons o no; aquests darrers l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: en albanès, Jakub; en indonesi, Yakub; en turc, Yakup.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Castells Criballes, Margarida; Cinca Pinós, Dolors. Diccionari Àrab-Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2007, p. s.v. "يعقوب". ISBN 978-84-412-1546-7. 
  2. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  3. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.