Yaqub (nom)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de nomYaqub
Tipus prenom masculí
Llengua àrab
Nom en la llengua original يعقوب
Variants / En altres llengües Jakub, Yakov Tradueix, James, Jacques, Jaume, Jacobus, Jakab, Yakup, Diego, Séamus, Jokūbas, Jaakko, Santiago, Jim, Giacomo, Jaco, Jacobo, Jacco, Jacó, Jakez, Jacob, Jämes, Jiminy Tradueix, Iacobus, Iacopo, Jacopo, Seamus, Thiago, Yaakov, Yakiv i Jakob
Cognom idèntic Yakub
Pàgines que comencen per «Yaqub»
Persones amb aquest nom (Wikidata)
Modifica les dades a Wikidata

Yaqub és un nom masculí àrab —en àrab يعقوبYaʿqūb— que es correspon amb el català Jacob,[1] que l'àrab pren directament de l'hebreu יַעֲקֹב (Iaʕqōv). Si bé Yaqub és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[2] també se'l pot trobar transcrit Yakub, Ya'qub, Ya'kub, Yakoub, Yaqoub...[3] Com a nom del patriarca que dóna nom al poble d'Israel i del pare dels caps de les tribus d'Israel és un nom força usual entre els àrabs jueus, de la mateixa manera que, com a nom d'un dels principals profetes de l'islam, és dut per molts musulmans, arabòfons o no; aquests darrers l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: en albanès, Jakub; en indonesi, Yakub; en turc, Yakup.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Notes[modifica]

  1. Castells Criballes, Margarida; Cinca Pinós, Dolors. Diccionari Àrab-Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2007, p. s.v. "يعقوب". ISBN 978-84-412-1546-7. 
  2. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  3. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.