Vés al contingut

Yasaka Kōshin-dō

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Yasaka Kōshin-dō
Imatge de l'entrada
Imatge
Dades
TipusTemple budista Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aShōmen Kongō Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaHigashiyama-ku (Japó) Modifica el valor a Wikidata
Map
 34° 59′ 54″ N, 135° 46′ 43″ E / 34.99837839°N,135.77873652°E / 34.99837839; 135.77873652
Activitat
ReligióKōshin Modifica el valor a Wikidata
Lloc webyasakakousinndou.sakura.ne.jp Modifica el valor a Wikidata

El Yasaka Kōshin-dō (八坂庚申堂?), amb el nom complet de Daikoku-san Kongō-ji Kōshin-dō (大黒山金剛寺庚申堂?) és un petit temple budista del districte de Higashiyama, a Kyoto. Es troba prop del famós temple Kiyomizu-dera i al costat de la pagoda de Yasaka.

El temple està dedicat a Kōshin-san (庚申さん?), un sobrenom del seu principal objecte de culte Shōmen Kongō (青面金剛?), el guerrer guardià blau, i als «tres micos savis». Formen part de la fe Kōshin. Segons les creences de la fe Kōshin, es creu que Kōshin-san ajuda a tots aquells que lluiten per a guanyar-se la vida però s'esforcen a ser bones persones. També es pensa que castiga els malvats.

El Kkukurizaru és el talismà, en forma de bola de tela, que representa els micos de bona fe.

Kukurizaru

[modifica]
Els kukurizaru de colors l'any 2019

En molts llocs del temple pengen boles de tela de colors que representen Kukurizaru, un mico lligat de mans i peus. En la fe Kōshin, representa el control de la criatura juganera i impulsada pel desig que tothom duu dins.

La fe popular diu que per a aconseguir que es concedeixi un vot cal sacrificar un desig. Posant un desig dins d'una de les boles de colors que representen el mico Kukurizaru, Kōshin ajuda a fer que el desig desaparegui i com que els desitjos són els que impedeixen que els vots es facin realitat, el vot serà satisfet i alhora ajuda a esdevenir una persona millor. També es diu que quan algú nota que li ve un desig, cal ajuntar les mans i recitar el sutra budista: On deiba yakisya banta banta kakakaka sowaka. Kukurizaru i el Kōshin-san l'escoltaran i el podran ajudar.

Hi ha velles tradicions i creences sobre els micos al Japó. Els micos es consideren esperits amables que protegeixen la gent i les seves cases dels mals esperits i de les intencions nocives. Els tres micos en actitud de "no veure, no sentir, no parlar" formen part de la fe Kōshin.

Bibliografia

[modifica]
  • E. Ohnuki Tierney, Monkey as Mirror Symbolic Transformations in Japanese History & Ritual, Princeton University Press, 1992, ISBN 978-0-691-02846-0
  • Emi Kitagawa, Fullet informatiu per al temple Yasaka Koshindo, Universitat d'Arts de la Saga de Kyoto, Departament de Disseny Turístic
  • Oficina de Turisme i Convencions del Govern de la Prefectura de Kyoto, Santuari dels Tres Micos (Santuari Yasaka Koshindo), Kyoto

Enllaços externs

[modifica]
  • Lloc web oficial (arxiu) (japonès)
  • Visita al temple Koshindo - Uniyatra (anglès)