Vot religiós

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Ofrena en compliment d'un vot. Exvot de vaixell a una capella.

Vot (llatí: votum = promesa o compromís) és una promesa solemne o jurament. Actualment la paraula "vot" es fa servir principalment en relació a la política, en referència a l'acte individual de votar. Tradicionalment però, l'ús fonamental de la paraula "vot" era dins dels contexts religiosos. El fet que l'ús principal de la paraula "vot" al llarg dels segles hagi perdut importància, mentre que el significat d'aquesta paraula per descriure el vot polític hagi passat a primer pla, es deu principalment a la descristianització de la societat. Aquest fenomen ha tingut lloc a partir de la darrera meitat del segle xx.

Vot perpetu[modifica | modifica el codi]

A l'hora de formar part d'un orde religiós els membres han de fer vot, o promesa ferma, de fer una vida de pobresa, de castedat i d'obediència a partir d'aquell moment.

Aquest vot solemne, en els ordes monàstics del catolicisme, constitueix un vot perpetu reconegut oficialment per la Santa Seu.

Cal diferenciar els vots simples que es fan per ingressar en una congregació religiosa dels vots complets que es fan per ingressar en un orde religiós, que poden ésser perpetus o temporals.

Altres vots[modifica | modifica el codi]

Sota certes circumstàncies algunes persones poden fer un vot temporal i formar part d'un orde per un període determinat.

En cas de dificultats, com malalties o desgràcies personals, era molt comú en els temps passats que una persona o família fes el vot (d'una cosa) a Déu, a la Verge o a un sant. Així la família es comprometia, per exemple, fent el vot d'anar al santuari de Montserrat a peu cada any si el fill malalt guaria, en record del benefici rebut. O uns pescadors esgarrifats a causa d'una violenta tempesta, feien el vot d'oferir un exvot a la capella del poble si sortien sans i estalvis de la situació.

Un exvot és un objecte, com un model de la barca, que s'ofereix en do a Jesucrist, a la Verge, a un sant, en compliment d'un vot, que es penjava generalment al sostre de la capella.

Altres religions[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. The Bodhisattva Vow: A Practical Guide to Helping Others, page 1, Tharpa Publications (2nd. ed., 1995) ISBN 978-0-948006-50-0 (anglès)
  2. Five Great Vows (anglès)

Vegeu també[modifica | modifica el codi]