Vés al contingut

You Raise Me Up

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula obra musicalYou Raise Me Up
Forma musicalcançó
senzill Modifica el valor a Wikidata
IntèrpretSecret Garden (2001)
Celtic Woman (2005)
Westlife (2005)
Susan Boyle (2014) Modifica el valor a Wikidata
CompositorRolf Løvland Modifica el valor a Wikidata
Lletra deBrendan Graham Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació2001 Modifica el valor a Wikidata
Gèneremúsica cristiana contemporània Modifica el valor a Wikidata
Empresa discogràficaDecca Records Modifica el valor a Wikidata
ProductorDavid Foster Modifica el valor a Wikidata
Part deCloser Modifica el valor a Wikidata
Formatdisc compacte Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 6d28e1b7-2627-3a5a-aa3c-007fb0dde9ef Modifica el valor a Wikidata

«You Raise Me Up» és una cançó composta per Secret Garden i Rolf Løvland, amb lletra de Brendan Graham, interpretada pel du Secret Garden, i amb més d'un centenar de versions.

Versions

[modifica]

Ha estat enregistrada per més de cent artistes, entre els quals Josh Groban, el qual la va popularitzar el 2003; la banda irlandesa Westlife va fer la seva versió al Regne Unit dos anys més tard; el 2006, Il Divo la va incloure al seu disc Siempre amb el títol «Por ti Seré».

«You Raise Me Up» és interpretada com a himne contemporani en serveis religiosos.[1] Es va utilitzar per a la sèrie d'anime Romeo × Juliet amb un to més relaxat.

Un altre cantant que la va fer popular en 2005 fou l'anglès Russell Watson, que la va incloure en un disc com a agraïment a una penosa malaltia per la qual va travessar.

A Catalunya s'ha popularitzat la versió enregistrada per Sergio Dalma i l'Escolania de Montserrat per al disc de la Marató de TV3 del 2011 amb el títol Em dones força.

De fons

[modifica]

La cançó va ser escrita com una peça instrumental titulada "Silent Story." Parts de la melodia (especialment la frase d'obertura del seu cor) s'assembla a la tonada irlandesa tradicional Londonderry Ayre, coneguda com la tonada habitual a la cançó del 1910 Danny Boy. En resposta això, Løvland ha comentat: "Hi ha similituds però no hi ha plagi". Løvland es va apropar després al novel·lista i compositor irlandès Brendan Graham per escriure la lletra amb la seva melodia, després de llegir les novel·les de Graham.[2]

Referències

[modifica]
  1. Thorne, Roger. «You Raise Me Up Info» (en anglès). Thornesmusic.freeserve.co.uk. Arxivat de l'original el 14-11-2013. [Consulta: 31 octubre 2012].
  2. Thorne, Roger. «You Raise Me Up Info» (en anglès). Thornesmusic.freeserve.co.uk. Arxivat de l'original el 14-11-2013. [Consulta: 31 octubre 2012].

Enllaços externs

[modifica]