ZX SPECTRUM

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El ZX Spectrum és un ordinador personal que va ser llançat al Regne Unit el 1982 per Sinclair Research, una empresa fundada per Sir Clive Sinclair. Va ser un dels primers ordinadors a assequibles i populars que va ajudar a democratitzar l'accés a la informàtica a l'usuari domèstic. El seu llançament va coincidir amb l'auge de la informàtica personal durant la dècada de 1980, un període marcat per una creixent demanda d'ordinadors personals per a ús domèstic i educatiu.

Característiques tècniques[modifica]

El ZX Spectrum va estar disponible en diverses versions, inicialment oferint 16 o 48 kilobytes de memòria RAM. Tenia una unitat de processament central Z80A a 3,5 MHz i 16 kilobytes de ROM, que contenien el sistema operatiu Sinclair BASIC. La seva pantalla de visualització era de 256x192 píxels amb una paleta de colors limitada.

Programari i jocs[modifica]

El ZX Spectrum va ser conegut principalment per la seva àmplia gamma de jocs. Desenvolupadors independents i empreses de programació van crear milers de títols per a aquesta plataforma, abastint gèneres com ara arcades, aventures gràfiques i jocs d'estratègia. Jocs com "Manic Miner", "Jet Set Willy" i "The Hobbit" van esdevenir clàssics icònics de la plataforma. A més dels jocs, el ZX Spectrum també va ser utilitzat per a la programació educativa i empresarial, amb aplicacions com processadors de textos i programes de comptabilitat.

Formats de càrrega[modifica]

Els jocs i programes es distribuïen principalment en cassetes de cinta, ja que el ZX Spectrum no tenia una unitat de disc integrada. Per carregar un programa, l'usuari havia de connectar la cinta al port de càrrega del ZX Spectrum i prémer la tecla de càrrega. Aquesta metodologia de càrrega era lenta i podia ser propensa a errors, però era el mètode predominant durant l'època.

llegat i comunitat actual[modifica]

Tot i que el ZX Spectrum ja no es fabrica, encara té una gran base de fans i entusiastes de la informàtica retro. S'han creat emuladors i reedicions modernes que permeten als usuaris reviure l'experiència del ZX Spectrum en ordinadors moderns i altres plataformes. A més, encara es desenvolupen nous jocs i programes per a aquesta plataforma, mantenint viva la seva comunitat de seguidors i aficionats a la informàtica retro.