Zakariyya (nom)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de nomZakariyya
Pàgines que comencen per «Zakariyya»
Persones amb aquest nom (Wikidata)
Modifica dades a Wikidata

Zakariyyà és un nom masculí àrab —en àrab زكرياءZakariyyāʾ— que es correspon amb el català Zacaries,[1] que l'àrab pren directament del grec Ζαχαρίας —Zacharías—. Si bé Zakariyyà és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[2] també se'l pot trobar transcrit Zakariya, Zakariyya...[3] Com a nom d'un profeta hebreu i com a nom del pare de sant Joan Baptista, conegut com a Yahya ibn Zakariyya entre els musulmans i considerat per aquests com un important profeta, és un nom prou usual entre els àrabs tant jueus com cristians o musulmans, de la mateixa manera que, com a nom d'un profeta de l'islam, és dut també per molts musulmans no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: en albanès, Zekeria; en divehi, ޒަކަރިއް; en indonesi, Zakariya; en malai, Zakaria; en turc, Zekeriya.

Vegeu també Zacaries.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Notes[modifica]

  1. Castells Criballes, Margarida; Cinca Pinós, Dolors. Diccionari Àrab-Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2007, p. s.v. "زكرياء". ISBN 978-84-412-1546-7. 
  2. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  3. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.