Vés al contingut

Zed (empresa)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 17:54, 27 març 2017 amb l'última edició de Paucabot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'organitzacióZed
Dades
Tipusnegoci Modifica el valor a Wikidata
Indústriadigital entertainment (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1996
Governança corporativa
Seu

Lloc webzed.com Modifica el valor a Wikidata

Zed és una multinacional d'origen espanyol amb més de 18 anys d'experiència a oferir serveis mòbils avançats adaptats a les necessitats dels clients, està especialitzada a augmentar l'ingrés mitjà (ARPU) de les operadores mòbils i de les grans companyies. Compta amb la seva pròpia plataforma de tecnologia big data, Memento, que és capaç de gestionar milers de milions d'interaccions mòbils per realitzar recomanacions als clients. La cartera de productes i serveis de Zed són en un 85% de propietat intel·lectual pròpia i giren entorn de quatre línies de negoci: Digital Màrqueting, Mobile Financial Services, Transaction Services i Digital Entertainment. La companyia opera en 70 països, inclosos els mercats d'Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica, té acords amb més de 170 operadores de telefonia mòbil i compta amb 500 milions de clients actius, gestiona 3.000 milions de noves dades al dia i genera 680 milions de transaccions al mes.

Aquesta companyia forma part del Grup Zed, empreses fundades pels germans Pérez Dolset, al costat de Ilion Animation Studios, estudi d'animació fundat en 2002 per crear pel·lícules d'animació per ordinador, com Planet 51; a Pyro Studios, empresa de desenvolupament de videojocs, creadors de la saga d'estratègia Commandos, Praetorians i Imperial Glory; i a O-tad, Centre Universitari de Tecnologia i Art Digital.

Història

La companyia va ser fundada en Espanya en 1996, per la família Pérez Dolset, amb el llançament del portal LaNetro, que tenia l'objectiu d'oferir continguts d'oci i entreteniment per a suports interactius en qualsevol dispositiu d'accés a Internet. En 1998, després de la fundació de Pyro Studios es llança el videojoc Commandos: Behind Enemy Lines, número u en 25 països. En 2002, va decidir concentrar els seus esforços en els continguts de valor afegit per a mòbils. Dos anys després, al setembre de 2004, LaNetro va adquirir Zed, empresa pionera del sector, a l'operadora nòrdica TeliaSonera i va passar a denominar-se LaNetro Zed mantenint la marca Zed per als seus productes i serveis per a mòbils.

Al desembre de 2006, va aconseguir un acord amb el Consell d'Administració de Monstermob, un dels seus competidors amb seu en el Regne Unit, per a l'adquisició de la companyia[1] que en l'actualitat és una filial del grup Zed. Aquesta operació va reforçar la presència internacional de Zed en importants comprats com el Sud-est Asiàtic, Xina, Rússia i EUA. Aquest mateix any a Espanya, es va portar també a cap l'adquisició de la companyia de serveis de màrqueting mòbil Alvento. Aquests moviments van fer que la companyia tanqués 2006 amb un increment del 235% sobre la facturació respecte a l'exercici anterior.[2]

Al febrer de 2007, la companyia va llançar la primera plataforma que integra serveis de comunitat basats en Web 2.0 per a la integració de PC i mòbil. Aquest mateix any LaNetro Zed va anunciar el canvi de nom per passar a denominar-se Zed Worldwide i operar sota la marca de Grup Zed. Als Estats Units, Zed comença a oferir els seus continguts a través del portal Ringtonejukebox.com, que rep 2 milions de visites al mes. Gràcies a l'èxit de RingToneJukeBox i als acords amb discogràfiques, en 2007 Zed es va convertir en el sisè proveïdor de música digital als Estats Units.

A principis del 2008 Grup Zed va establir una joint venture amb el Grupo Planeta per a la gestió de les guies locals lanetro.com. D'altra banda, va dur a terme l'adquisició de Netpeople ampliant la seva presència al mercat llatinoamericà.

Al març de 2009, Zed estableix una joint venture amb Tanla Solutions en Índia,[3] centrada en el desenvolupament de productes i serveis per a mòbils. Gràcies a aquesta operació Zed comença a operar en el segon major mercat del món per nombre d'usuaris mòbils. Al maig la companyia adquireix Player X,[4] companyia britànica líder de serveis per a mòbils. A través d'aquesta adquisició, Zed reforça la seva posició com ?proveïdor únic? per a les operadores, cobrint tota la cadena de valor afegit de productes i serveis per a mòbils.

La gran fita del grup durant 2009 correspon a Ilion Animation Studios, l'estudi de llargmetratges d'animació digital del mateix grup, que al novembre va estrenar Planet 51, la pel·lícula espanyola més taquillera de 2009 a nivell mundial,[5] projectada en 3.500 sales dels EUA i 17.000 en la resta de 170 països.[6]

En 2010 Zed llança la marca iZ per desenvolupar i comercialitzar jocs per a xarxes socials. En 2012 té lloc l'engegada de Memento, motor de recomanació Big Data; el llançament de Nrich, plataforma de recerca i recomanacions per a operadores; i Gadir, plataforma per a la gestió i supervisió de tendes virtuals de continguts mòbils. També es crea la plataforma de Mobile Financial Services, on consumidors i comerços poden accedir a pagaments, serveis de fidelització i promocions de forma senzilla i a baix cost.

L'any 2013 neix eBook Club després de l'acord de distribució a nivell mundial amb 24symbols, plataforma de lectura de llibres digitals en el núvol.

Estructura

Els productes i serveis de Zed giren entorn de quatre línies de negoci que són:

  • Digital Màrqueting
  • Mobile Financial Services
  • Transaction Services
  • Digital Entertainment

Dins d'aquestes quatre línies, la companyia ha desenvolupat una sèrie de solucions que ajuden a les operadores i grans empreses a connectar amb els seus clients. Gràcies al seu propi motor de recomanacions Memento, recullen, emmagatzemen, organitzen enormes quantitats de dades per analitzar-los i convertir-los en recomanacions i prediccions, construint patrons de comportament sobre la base d'aquesta informació.

Des de principis de 2011, l'àrea d'Investigació i Desenvolupament de Zed s'ha bolcat en cinc grans línies d'investigació:

  • Big Data
  • Cloud Computing
  • Mobile App Ecosystems
  • Human ? Device Interaction
  • Smart Everything

Aquestes línies tenen com a meta final el desenvolupament de solucions comercials viables i rendibles a llarg termini.

Referències

Enllaços externs