Zemkorita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralZemkorita
Fórmula químicaNa₂Ca(CO₃)₂
EpònimInstitute of the Earth's Crust (en) Tradueix i acrònim Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusCanonada Udachnaya-Vostochnaya, Daldyn, Camp de kimberlites Daldyn-Alakit, Sakhà, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoriacarbonats
Nickel-Strunz 10a ed.5.AC.10
Nickel-Strunz 9a ed.5.AC.10 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.V/B.05 Modifica el valor a Wikidata
Dana14.3.3.2
Heys11.1.12
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Estructura cristal·linaa = 10,06Å; c = 12,72Å;
Grup espacialgrup espacial 186, space group P-62c (en) Tradueix i grup espacial 194 Modifica el valor a Wikidata
Colorincolor
Tenacitatfràgil
Duresa2
Lluïssorvítria, nacrada
Diafanitattransparent
Propietats òptiquesuniaxial (-)
Índex de refracciónω = 1,535 nε = 1,513
Birefringènciaδ = 0,022
Impureses comunesK
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1985-041
Any d'aprovació1985
SímbolZmk Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La zemkorita és un mineral de la classe dels carbonats. Rep el seu nom de l'acrònim de "Zemnoy Kory", l'Institut de l'escorça terrestre de l'Acadèmia de Ciències, secció de Sibèria, a Novosibirsk (Rússia).

Característiques[modifica]

La zemkorita és un carbonat de fórmula química Na₂Ca(CO₃)₂. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1985. Cristal·litza en el sistema hexagonal. Acostuma a trobar-se en forma granular massiva, en petites venes i farcint fractures; rarament com a agregats en forma de ventall de cristalls anèdrics, de fins a 0,5 mm. La seva duresa a l'escala de Mohs és 2. És un mineral dimorf de la nyerereïta. També és l'anàleg de sodi de la fairchildita. És molt probables que existeixi una solució sòlida entre les dues espècies, tal com es suggereix per la fórmula empírica actuals de les dues espècies. L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat al Museu Mineralògic Fersmann, a Moscoum amb el número de registre 87573.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la zemkorita pertany a «05.AC: Carbonats sense anions addicionals, sense H₂O: carbonats alcalins i alcalinoterris» juntament amb els següents minerals: eitelita, nyerereïta, bütschliïta, fairchildita, shortita, burbankita, calcioburbankita, khanneshita i sanromanita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta l'any 1985 a la canonada Udachnaya-Vostochnaya, al camp de kimberlites de Daldyn-Alakit, a Sakhà (Rússia). També ha estat descrita a la kimberlita de Venkatampalle, al districte d'Anantapur (Andhra Pradesh, Índia). Es tracta dels dos únic indrets on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Zemkorite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 30 abril 2017].