Laca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La laca és una secreció resinosa i translúcida produïda per l'insecte Laccifer lacca, d'on pren el nom, que habita sobre diverses plantes, sobretot en l'Índia i l'est d'Àsia. Aquesta secreció es troba enganxada a les branques de la planta envaïda, i en ella està tancat l'insecte durant gairebé tota la seva vida. Una vegada recol·lectada, molta i cuita amb altres resines i minerals, es converteix en goma laca, usada en vernissos (transparents o acolorits), tints, lacres, adhesius, etc.[1]

Vernissos a l'alcohol[modifica]

Es tracta de resines sintètiques o naturals que es dissolen en alcohol i que s'assequen per evaporació ràpida del dissolvent i sovint compten amb un procés de curat que produeix un acabat de duresa, amb un aspecte que va des del brillant al mat. A vegades pot requerir un polit. Les resines usades comunament són: gomes laques, dammar i sandàraca (resines toves), colofònia i resines formofenòliques. Com solucions s'utilitzen l'alcohol etílic i l'metílic. Són d'assecat ràpid, usant-se per a protegir fustes, panells, etc. aplicant una pel·lícula incolora i brillant.

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.20. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 3 desembre 2014]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Laca