Çò deth Mètge Campà

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Çò deth Mètge Campà
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVIII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBossòst (Vall d'Aran) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Mètge Campà Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 47′ 08″ N, 0° 41′ 28″ E / 42.78565°N,0.691189°E / 42.78565; 0.691189
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC37208 Modifica el valor a Wikidata

Çò deth Mètge Campà és un monument del municipi de Bossòst (Vall d'Aran) inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

És un antic auvitatge amb els elements articulats en sentit transversal al fort desnivell del terreny, la casa en la part baixa, amb un pati colos al lateral, i les bòrdes (reconvertides) al damunt. D'aquesta manera la casa assoleix tres plantes en alçada i humarau, mentre que els altres edificis aconseguiren accessos independents i a peu pla. La casa de secció rectangular té la façana principal orientada a migdia, pal·lela a la capièra, però com que aquesta queda amagada, s'esdevé que la nada del penalèr inferior concentra els elements de prestigi de la casa cara a l'exterior. Aquesta façana presenta en el nivell inferior un estrep triangular amb una terrassa al damunt, dos pisos d'obertures (2-2) i una lucana en el trencaaigües. Les cantonades són decorades amb carreus de llarg i de través, amb un xamfrà d'accés al pati escapçat. A banda i banda de la porta de la terrada compareixen dos escuts nobiliaris, quadrilongs. El de l'esquerra, que sembla més antic, conté en el camper dues àguiles amb les ales esteses que duen en el bec una creu patent, dues espases creuades al davall, i un motiu floral flanquejat per dos arbres en la base. L'escut de la dreta és presidit per una armadura ornada amb plomes, i conté els mateixos elements heràldics o càrregues. La façana del carrer, amb un bast arrebossat, conserva una latrina i més amunt un petit forn de pa en voladís.[1]

Història[modifica]

Dees de l'any 1775 trobem documentats els Campà Caudet com a cirugians il·lustres de Bossòst][1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Çò deth Mètge Campà
  1. 1,0 1,1 «Çò deth Mètge Campà». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 11 abril 2013].