Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAgència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries

L'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB) va ser creada pel Consell de Ministres d'Andorra mitjançant l'aprovació de la Llei de Reestructuració i Resolució d'Entitats Bancàries d'Andorra. El projecte de llei es va aprovar el dia 1 d'abril de 2015. La llei estableix el marc legal i les eines més apropiades per adoptar, amb caràcter urgent, mesures fermes i alhora flexibles, encaminades a donar solució a la situació de la Banca Privada d'Andorra, permetent dotar-se d'instruments que evitin el recurs sistemàtic al decret de 1969 que implicaria una liquidació judicial.

El projecte de llei prengué com a base la directiva europea 2014/59/UE, la qual fixa com a objectius prioritaris la protecció dels dipositants legítims, l'òptim ús dels recursos públics i la continuïtat de l'activitat de l'entitat, evitant la pèrdua de valor. Entre els seus principis, la llei destaca que els accionistes de l'entitat seran els primers a suportar les pèrdues i els costs dels processos.

Es creà l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries com a autoritat competent durant el procés, així com el Fons Andorrà de Resolució d'Entitats Bancàries (FAREB), destinat a finançar les mesures que s'acordin. El FAREB serà gestionat per la mateixa AREB i comptarà amb una dotació inicial extraordinària de 30 milions d'euros procedents de les entitats bancàries del país.

Referències[modifica]