Aigua de mina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Mina d'aigua.
Boca de desguàs adit, Magnet, prop de Schupbach.

L'aigua de mina o aigua de mineria és l'aigua que es recull en una mina, durant l'extracció d'un mineral i que ha de ser portada a la superfície mitjançant algun mètode de gestió d'aigua per tal de possibilitar que la mina pugui continuar treballant.

De fet, s'anomena així tota aigua que està o estava en contacte amb mines subterrànies o a cel obert i que es porta a la superfície mitjançant el drenatge.[1][2] L'aigua que es produeix a les mines de lignit s'anomena aigua de pantà.[3] Encara que tota l'aigua que entra en una mina prové de precipitació atmosfèrica, el miner distingeix entre les aigües superficials i les aigües subterrànies. Les aigües superficials entren al pou a través d'obertures a la mina, com ara les entrades de pous. Les aigües subterrànies, en canvi, es formen per filtració a la terra de l'aigua de pluja quan es troba amb capes de roca no impermeable. L'aigua de mina és principalment aigua intersticial i aigua subterrània que s'infiltra a les obres de la mina.[4]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Christian Wolkersdorfer, A. Hasche, J. Göbel. {{{títol}}}. 
  2. Diana Burghardt, Wilhelm G. Coldewey, Christian Melchers, Johannes Meßer, Michael Paul, Thomas Walter, Dominik Wesche, Sebastian Westermann, Georg Wieber, Frank Wisotzky, Christian Wolkersdorfer. {{{títol}}}. ISBN 978-3-926775-72-6. 
  3. Rolf Dieter Stoll, Christian Niemann-Delius, Carsten Drebenstedt, Klaus Müllensiefen. {{{títol}}}. ISBN 978-3-540-78400-5. 
  4. Carl Hartmann: Handwörterbuch der Berg-, Hütten- u. Salzwerkskunde der Mineralogie und Geognosie. Third volume, 2nd edition, Buchhandlung Bernhard Friedrich Voigt, Weimar, 1860

Bibliografia[modifica]

  • «Von Agricolas "pompen" im Bergbau, "die das wasser durch den windt gezogen", zu den Gestängetiefpumpen im Erdöl». Erdöl/Erdgas/Kohle Zeitschrift, Heft 10, 2007.
  • Water Management at Abandoned Flooded Underground Mines – Fundamentals, Tracer Tests, Modelling, Water Treatment, 2008. ISBN 978-3-540-77330-6. 
  • Mine Water – Hydrology, Pollution, Remediation, 2002. ISBN 1-4020-0137-1. 
  • Mine Water Hydrogeology and Geochemistry, 2002. ISBN 978-1-86239-113-0. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aigua de mina