Aklimaïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:21, 22 des 2015 amb l'última edició de MineralBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de mineralAklimaïta
Fórmula químicaCa₄[Si₂O₅(OH)₂](OH)₄·5H₂O Modifica el valor a Wikidata
EpònimAklim (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusLakargi Mt., caldera Verkhnechegemskaya, República de Kabardino-Balkària, Caucas del Nord, Rússia
Classificació
Categoriasilicats > sorosilicats
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Grup puntual2/m - prismàtica
Grup espacialgrup espacial C2/m Modifica el valor a Wikidata
Duresa3 a 4
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2011-050
SímbolAkm Modifica el valor a Wikidata

La aklimaïta és un mineral de la classe dels silicats. El nom prové del turc antic Aklima, "la llum en l'intel·lecte", en al·lusió al color clar del mineral i als grans esforços que es van haver de fer durant el seu estudi de la seva inusual estructura cristal·lina dels cristalls imperfectes.

Característiques

La aklimaïta és un silicat de fórmula química Ca4[Si2O5(OH)2](OH)4 · 5H2O. Cristal·litza en el sistema monoclínic formant esfèrules de cristalls columnars de fins a 5 mm. La seva duresa a l'escala de Mohs oscil·la entre 3 i 4. Va ser aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2011.

Formació i jaciments

Es troba en xenòlits calcàris metasomàticament alterats en ignimbrita. Sol trobar-se associada a altres minerals com larnita, hidrogranats, bultfonteinita, afwillita i ettringita. La seva localitat tipus es troba al mont Lakargi, a la caldera Verkhnechegemskaya (República de Kabardino-Balkària, Rússia), l'únic lloc on ha estat trobada fins ara.

Referències