Ankh

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Ankh
als Jeroglífic egipcis.
S34 n
Aa1
or S34
[1]

L'Ankh, creu ansada (en llatí, creu amb nansa). També anomenada com la "creu de la vida" o la "creu egípcia" és un símbol en forma de creu amb la part superior en el·lipse. A l'Antic Egipte estava representat per un jeroglífic que significava "vida eterna" o "coure". En llatí es denomina crux ansata.[2]

L'origen és incert, segons E. Budge podria haver evolucionat des del nus d'Isis. Altres creuen que és l'estilització del sol posant-se al riu o l'horitzó o una sandàlia. Andrew Gordon, per la seva banda, pensa que ve del pit del bou, i s'associa amb el poder i l'estabilitat.

A les tombes apareix com la petjada d'un déu, d'éssers de l'altra vida. Per això els egipcis el portaven com a amulet per atreure la sort. Aquest ús ha passat a la cultura popular i al neopaganisme.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Collier, Mark and Manley, Bill. How to Read Egyptian Hieroglyphs: Revised Edition pg 23. Berkeley: University of California Press, 1998.
  2. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.28. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 7 de novembre de 2014]. 

Vegeu també[modifica | modifica el codi]