Avançada (setmanari)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesAvançada
text alternatiu
TipusSetmanari
Fitxa
LlenguaCatalà
AdreçaJoventut Federal. Rambla Pablo Iglesias, 11
EstatEspanya
Dades i xifres
PeriodicitatSetmanal
EditorialSuc. d'Arts Gràfiques, Reding, 40
Preu20 cèntims (2 pessetes per trimestre)
Edició en català
Publicació1932

Avançada fou un setmanari de la Federació d'Esquerra Republicana de les Comarques Tarragonines. El primer número d'Avançada va sortir l'1 de juliol de 1932 i l'últim al 1936 (quan va esclatar la Guerra Civil Espanyola). Va ser fundat per Manel Galés i se situava a la Joventut Federal, a la Rambla Pablo Iglesias, 11 de Tarragona.[1]

Història[modifica]

Aquest setmanari es basava totalment en la política republicana federal i tenien la creença que Catalunya era una nació republicana diferent de la resta d'Espanya. Anaven en contra de la monarquia i de la FAI reivindicant que la república no hi havia entrat a Tarragona amb articles criticant al Diari de Tarragona, la Unió Republicana Federal… Es podria veure a un article de Bladé i Desumvila on es podia llegir.

"Correspon als homes de l'ERC l'obra sanejadora que farà de Catalunya un país lliure i exemplar".[2]

En aquest fragment es refereix al seu màxim objectiu o aspiració: "sanejar Catalunya" o, en altres paraules, republicanitzar i acabar amb la monarquia o el caciquisme.

Sobre la temàtica que hi tractaven, feien especial èmfasi en temes referents a l'ERC i les seves organitzacions al Camp de Tarragona. A través de les seves pàgines criticaven les accions que portava a terme l'Ajuntament, recordaven les reformes que necessitava la ciutat, manifesten el seu desacord amb la política de la Societat de Nacions... També hi publicaven anuncis-crítica o contranuncis contra alguna publicació o diferents diaris contraris a la seva ideologia.

Aspectes tècnics[modifica]

Tenia 6 pàgines a cinc columnes i tenia un format de 50x33 cm. Aquest setmanari sortia cada dissabte i el seu preu era de 2 pessetes el trimestre i 20 cèntims el número solt. Els titulars eren bàsicament informatius i propagandístics amb publicitat bastant variada.[3]

Seccions i col·laboradors[modifica]

Les seccions habituals que es podien llegir a Avançada eren: "l'Editorial" a la primera pàgina i "Joan del Poble demana" a la segona pàgina on una persona anomenada Joan demana solucions a problemes. A la mateixa pàgina "Trets" que parla, amb un to humorístic i burlesc de polítics locals i estatals. A la pàgina tres hi podem trobar "Local", a la contraportada "Comarques" on s'informava sobre les activitats de diferents pobles com Roda de Berà i Móra d'Ebre i, per últim, "Tafaneries" de l'ajuntament de la ciutat.

Entre els col·laboradors habituals es trobaven Manuel Galés, diputat del Parlament de Catalunya, Artur Bladé i Desumvila, jutjat per delictes de desobediència greu a l'alcalde, Josep Vives Terrades, empresari d'un fàbrica de somiers i Ramon Sanahuja, jutge.

Localització[modifica]

Referències[modifica]

  1. Virgili. Tarragona i la seva premsa 1900-1980., 1980. 
  2. Anguera, Gavaldà i Pujadas. La Premsa a la Província de Tarragona durant la Segona República, 1931-1936. [Tarragona]: Diputació de Tarragona, 1996, p. 67-76. ISBN 84-88618-28-X. 
  3. Duch i Barriach. Hemeroteca Municipal Catàleg, 1985. 

Enllaços externs[modifica]