Bandera de São Tomé i Príncipe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de banderaBandera de São Tomé i Príncipe
Detalls
Tipusbandera nacional Modifica el valor a Wikidata
Subjectes representatscamper, faixa, triangle i estel de cinc puntes Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perSão Tomé i Príncipe Modifica el valor a Wikidata
Adoptat5 novembre 1975 Modifica el valor a Wikidata
Colorsverd, groc i roig Modifica el valor a Wikidata

La bandera de São Tomé i Príncipe fou adoptada oficialment el 5 de novembre de 1975. Consta de tres franges horitzontals verda, groga i verda així com un triangle roig a l'esquerra i dues estrelles negres representant les dues illes del país; São Tomé i Principe.

Història[modifica]

Els portuguesos van colonitzar les illes São Tomé i Príncep durant el segle XVI i les van incorporar al seu imperi colonial.[1] Quatre segles després, la massacre de Batepá el 1953 va provocar el sentiment nacionalista i va impulsar la lluita per la independència.[2] Això va ser liderat pel Moviment per l'Alliberament de São Tomé i Príncep (MLSTP), que es va establir set anys després.[1] No obstant això, els portuguesos es van negar a concedir-ho i van continuar lluitant fins que es va produir la Revolució dels clavells el 1974.[2] El nou govern va decidir retirar-se de les seves colònies restants,[2] i va negociar un full de ruta per a la independència amb el MLSTP,[3] a qui havien reconegut com a "únic representant" de les illes.[1] Es van fer diverses presentacions per a una nova bandera, que van utilitzar tots els colors del moviment panafricanista. Tots van ser rebutjats i es va aprovar una nova bandera, segons els informes dissenyada pel líder i futur president del MLSTP, Manuel Pinto da Costa.[3] Es va adoptar el 12 de juliol de 1975[3] - el dia que el país es va independitzar - o el 5 de novembre del mateix any.[4] La bandera és gairebé idèntica a la de la MLSTP i, tot i que van perdre el seu "monopoli de poder" el 1990, la bandera es va mantenir sense canvis.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Sao Tome and Principe profile». BBC News. BBC.
  2. 2,0 2,1 2,2 «History of São Tomé and Príncipe». Lonely Planet. Arxivat de l'original el 26 de juny 2019. [Consulta: 7 juny 2014].
  3. 3,0 3,1 3,2 Smith, Whitney. «Flag of Sao Tome and Principe». A: Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, Inc., 28 July 2013. (subscripció necessària)
  4. 4,0 4,1 Kindersley, Dorling. Complete Flags of the World. Dorling Kindersley Ltd., 3 November 2008, p. 91. ISBN 9781405338615. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bandera de São Tomé i Príncipe