Batalla de La Grève

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarBatalla de La Grève
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data13 décembre- 1794- - 14 desembre 1794

La batalla de la Grève, va tenir lloc els dies 13 i 14 de desembre de 1794 durant la guerra de Vendée.

Forces presents[modifica]

Al costat de les forces de la Vendée, Le Bouvier-Desmortiers avança 2.000 homes, l'ajudant general Thouron i Charles-Louis Chassin 3.000, Pierre-Suzanne Lucas de La Championnière i Collinet 5.000. [[1,2.

Es debat la presència de Charette en aquesta lluita1. Lucas de La Championnière assegura que Charette roman a Belleville-sur-Vie a causa de l'arribada de l'emissari Bureau de la Batardière, que va venir a portar propostes de pau dels republicans. [[1,3. Indica que el comandament es va lliurar a Couëtus i situa l'acció entre l'1 de desembre i el 6. [[1,3. Le Bouvier-Desmortiers utilitza aquesta versió. [[1. No obstant això, els informes republicans van fixar la data de l'atac a La Grève el 14 de desembre i la data de la reunió de Charette i Bureau de la Batardière el 23 de desembre. [[1.

Al costat dels patriotes, l'armador Sablais Collinet va escriure en el seu diari que la guarnició de la Grève era inicialment de 150 homes. [[1. Aleshores, els republicans es van enfrontar a 300 caçadors del batalló de Francs de Cassel de Fontenay-le-Comte. [[1,4,2. Lucas de La Championnière també esmenta la seva presència i porta el seu número al 400. [[3.

Procés[modifica]

El curs de la lluita varia segons les fonts. L'armador Collinet anota al seu diari que la baralla va començar a les 3 de la tarda. [[1. Segons el seu relat, després de creuar el pont de Grassière, els Vendéans van atacar en dues columnes i els patriotes es van retirar als seus atrinxeraments. [[1. Els 133 homes de l'avançada van abandonar aleshores el seu campament, incendiat pels Vendéans, i es van retirar al pont de Vertou1. S'hi van unir 900 homes que van venir com a reforç del Château de Pierre-Levée, a Olonne-sur-Mer. [[1. Aquest últim va fer fugir els Vendéans que es van retirar a Vairé. [[1. La lluita va durar una hora i quart.

Després del primer atac del 13 de desembre, el general Canclaux va enviar 300 homes del batalló franc de Cassel, de l'antic exèrcit de Magúncia, a La Grève, que va repel·lir un nou assalt l'endemà. [[2.

Segons l'oficial reialista Pierre-Suzanne Lucas de La Championnière, els Vendéans van arribar al vespre a Beaulieu-sous-la-Roche i es van apropar al camp en desordre, esperant que els republicans es rendessin. [3. Però els rep una descàrrega que els sorprèn i que de seguida els derrota.[nota, 2].

Pèrdues[modifica]

Referències[modifica]