Billy Hanna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBilly Hanna
Biografia
Naixement1929 Modifica el valor a Wikidata
Lurgan (Irlanda del Nord) Modifica el valor a Wikidata
Mort27 juliol 1975 Modifica el valor a Wikidata (45/46 anys)
Lurgan (Irlanda del Nord) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatExèrcit britànic Modifica el valor a Wikidata
Branca militarExèrcit britànic Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra de Corea Modifica el valor a Wikidata
Premis

William Henry Wilson Hanna (Lurgan, Irlanda del Nord, 1929 - 27 de juliol de 1975), conegut com a Billy Hanna, va ser un líder paramilitar lleialista de l'Ulster que va fundar i dirigir la Brigada Mid-Ulster de la Força Voluntària de l'Ulster (UVF), fins que va ser assassinat, suposadament per Robin Jackson,[1] que va assumir el comandament de la brigada.

Hanna va formar part dels Royal Ulster Rifles de l'Exèrcit britànic a la Guerra de Corea, essent guadonat amb la Medalla Militar britànica.[1][2] Després es va unir a l'exèrcit territorial i més tard a l'Ulster Special Constabulary. Quan aquest últim es va dissoldre el 1970, es va unir al recent creat Ulster Defence Regiment (UDR), un regiment d'infanteria de l'Exèrcit britànic reclutat localment, com a membre a temps parcial.[2] Va ocupar el rang de sergent de la companyia C (Lurgan), 11è batalló, i va exercir com a instructor de personal permanent (PSI).

Hanna va ser el líder d'una de les dues unitats de l'UVF que van planificar i dur a terme els atemptats amb cotxe bomba de Dublín el 17 de maig de 1974,[3] que van matar 26 persones. El periodista Joe Tiernan ho va confirmar, i va afirmar que també havia dirigit l'atemptat de Monaghan que es va produir aquell mateix vespre, i que va causa set noves víctimes.[3]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]