Bolet d'agulles (grup de bolets)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de nom comúBolet d'agulles
Nom comú sense valor taxonòmic

Els bolets d'agulles són bolets anuals amb barret, de revers cobert amb agulles (espines o agullons), de textura que va des de la carnosa a l’endurida fins a la del cuir.

Són bolets terrícoles i micorrízics o bé sapròfits i lignícoles[1][2][3]

Grans grups de bolets d'agulles[modifica]

Es diferencien quatre grans grups de bolets d'agulles, n'indiquem les espècies més corrents:[1][2]

Llengües de bou[modifica]

Bolets carnosos, fràgils, amb la superfície del barret llisa, irregular, de color blanc a beix pàl·lid o ataronjat, i de revers amb espines del color del barret o més pàl·lides i que es desprenen quan les freguem amb els dits.

Entre les llengües de bou més corrents:

Pelutxos[modifica]

Són bolets de carn relativament escassa, en forma de peülla, ventall o corall (irregularment ramificats). Es caracteritzen per estar coberts amb espines de secció circular.

Entre els pelutxos més corrents:

Sabateres d'agulles[modifica]

Són bolets terrestres, anuals, de mitjans a grans, de carn compacta, homogènia, endurida però flexible com el cuir, que es trenca amb una certa dificultat.

Les espècies de sabateres d'agulles més corrents són:[2]

Boixes d'agulles[modifica]

Són bolets terrestres, anuals, de menuts a mitjans, sovint fusionats entre ells; de carn compacta, homogènia, endurida, que es trenca amb molta dificultat; tenen l'aspecte d'un tap de fusta;[4] revers amb agulles o agulletes, micorrízics.

Les boixes d'agulles s'ordenen en dos grups segons el color:

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Gràcia, Enric. La Clau dels Bolets: Identifica'ls de la mà d'Enric Gràcia, Vol. I, p:137. El Papiol: efadós, 2021. ISBN 978-84-18243-12-7. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Vidal, Josep Maria; Ballesteros, Enric. Bolets dels Països Catalans i els seus noms populars. Figueres: Brau Edicions, 2013. ISBN 9788496905986. 
  3. Laessøe, Thomas; Petersen, Jens H. Fungi of temperate Europe. Princeton Oxford: Princeton University Press, 2019. ISBN 978-0-691-18037-3. 
  4. «Diccionari de la llengua catalana». [Consulta: 29 novembre 2023].