Cadirat del cor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cadirat del cor del segle xvii de l'església abat de Moyenmoutier.
Cadirat del cor de la catedral de Erfurt.
Cadirat del cor de l'església de Notre-Dame de Bourg-en-Bresse.

El cadirat del cor són els seients de fusta que es troben en ambdós costats del cor d'una església i es reserven per als membres del clergat.

Característiques[modifica]

Els seients del cadirat s'organitzen en dos nivells per complir amb els dos graus del clergat: el nivell superior està destinat per als cànons i la part inferior per als titulars (aquells que tenen un títol eclesiàstic).

Els seients són plegables i desmuntables i compten amb un suport anomenat "misericòrdia", que servia com a suport per al temps que s'estava dret. Cada seient està separat del següent per un braç. Dels seients sobresurt un suport alt o un dosser. Sempre hi ha un o dos llocs més grans i amb una decoració més elaborada, que eren destinats al sacerdot o bisbe.

Misericòrdies[modifica]

Al segle xi apareix per primera vegada el terme de misericòrdia. Es van presentar en forma de petites cadires plegables. No tots els cànons tenien una pel que possiblement només es reservaven als més importants. Algunes misericòrdies són autèntiques obres d'enginyeria, a més de ser de gran diversitat, representant els diferents tipus de debilitats humanes.

Misericòrdies esculpides a Bèlgica[modifica]

Misericòrdies esculpides a Bourg-en-Bresse[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cadirat del cor