Cal Tort d'Alós

(S'ha redirigit des de: Can Tort (Alt Àneu))
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa del Tort d'Alós
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xviii
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular
arquitectura barroca Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaAlt Àneu (Pallars Sobirà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAlós
Map
 42° 42′ 01″ N, 1° 05′ 54″ E / 42.700359°N,1.098217°E / 42.700359; 1.098217
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC25358 Modifica el valor a Wikidata

Casa del Tort és una casa amb elements barrocs d'Alós, al municipi d'Alt Àneu (Pallars Sobirà) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Va ser la casa pairal de la poderosa familia Arnalot fins a mitjans del segle xx.

Descripció[modifica]

Mansió de considerables dimensions, integrada per diversos cossos, formant els dos principals una espècie de L i constituïts per planta baixa i dos pisos alts a més d'un tercer pis de cap de casa sota la inclinada coberta de pissarra a quatre vessants. Al braç llarg de la L, a la façana est, s'obren la porta principal i finestres a la planta baixa i finestres balconeres o balcons en els dos pisos alts. A l'altra ala, ocupen les dues plantes altes galeries vidrades orientades a migdia, i a peu pla s'obren dos portals, un de gran a l'estable i un de petit i amb un ull de bou el que comunica amb la capella, dedicada al Nen Jesús de Praga. Altres annexes de la casa es troben adossats a aquests dos cossos principals o bé disposats al voltant. Casa del Tort d'Alós, avui Casa Pixeu, fou el casal d'una dinastia de grans ramaders, els Arnalot, propietaris d'enormes extensions de terreny entre Alós i Montgarri, repartides en plats i boscos.[1]

Història[modifica]

Mossèn Cinto diu que els Arnalot van ser els mercaders de bestiar més rics de Catalunya.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Casa del Tort». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural. [Consulta: 7 juny 2020].