Mariscal en cap

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cap Mariscal)
Infotaula de càrrec políticMariscal en cap
EstatUnió Soviètica Modifica el valor a Wikidata

Els graus de Mariscal en cap d'Arma (Rus:Главный Маршал рода войск; transliterat: Glavni Marshal roda voisk) i Mariscal d'Arma (Rus:Маршал рода войск; transliterat Marshal roda voisk) eren els graus superiors de l'Exèrcit Roig. Van ser establerts el 1943, i eren l'immediatament superior al grau de Coronel General, i equivalents al de General d'Exèrcit, si bé mantenien precedència entre els altres.

Van ser creats com a equivalents a Mariscal de l'Aire i a Mariscal de la RAF. Van ser emprats en cinc branques militars soviètiques: la Força Aèria, Artilleria, Tropes Blindades, Tropes d'Enginyers i Tropes de Senyals.

Mariscal[modifica]

Divises de Mariscal
Mariscal d'Artilleria Mariscal d'Artilleria
Mariscal de Tropes Blindades Mariscal de Tropes Blindades
Mariscal d'Aviació Mariscal d'Aviació

El graus de Mariscal d'Aviació, Artilleria i Tropes Blindades van ser creats el 4 de febrer de 1943. La seva divisa era una gran estrella a la pala, aproximadament de 50 mm d'ample (la mateixa estrella que apareixia al grau de Mariscal de la Unió Soviètica. Quan es creà el grau de Mariscal en cap al mes d'octubre següent, la mida de l'estrella quedà reduïda a 40 mm, amb què s'establí la superioritat de la divisa de Mariscal de la Unió Soviètica. El 27 d'octubre de 1943 també es crearen els graus de Mariscal per a les branques de Tropes d'Enginyers i de Senyals. A l'aplicació de coll, lluïen l'estrella de segon nivell.

A les branques, el grau de Coronel General era succeït pel de Mariscal de la Branca. Mentre que el grau de Mariscal de branca era aparentment equivalent al de General d'Exèrcit (que era l'únic que lluïa quatre estrelles a la pala), els Mariscals de les Branques portaven l'estrella de segon nivell a l'aplicació de coll, divisa que els generals d'exèrcit no podien lluir. Finalment, els Generals d'Exèrcit van equiparar les divises (l'estrella de 40 mm a la pala i l'estrella de segon nivell a l'aplicació de coll) el 1974.

Els graus de Mariscal de branca podien ser promoguts al grau de Mariscal en cap, però no podien ser promoguts al de Mariscal de la Unió Soviètica. Des de 1984, però, el grau de Mariscal va quedar restringit a l'Artilleria i a la Força Aèria; i posteriorment, es deixaria de concedir. El 1993, els reglaments de l'Forces Armades Russes confirmarien la unificació del sistema de graduacions dels generals en totes les branques: els graus de Mariscal d'Artilleria i Mariscal d'Aviació serien substituïts pels de General d'Exèrcit o General d'Aviació, respectivament, amb què s'abolia el grau de Mariscal en cap.

Mariscal en cap[modifica]

Divises de Mariscal
Mariscal en cap de tropes de senyals Mariscal en cap de Tropes de Senyals
Mariscal en Cap d'Enginyers Mariscal en cap d'Enginyers

Els graus de Mariscal en cap d'Aviació, Artilleria, Tropes Blindades, Enginyers i Tropes de Senyals van ser creats el 27 d'octubre de 1943. Les tres primeres branques tenien (des del 4 de febrer) el seu grau corresponent de Mariscal, mentre que en les dues darreres es creà simultàniament el grau de Mariscal i el de Mariscal en cap. La seva divisa era la mateixa dels Mariscals, una estrella de 40 mm d'ample, però envoltada per una corona de llorer; amb l'estrella de segon nivell al coll.

Durant els quaranta anys següents, els graus de Mariscal en cap serien concedits principalment als ajudants dels ministres de defensa, comandants de les branques corresponents. Els graus de Mariscal enn cap d'Enginyers i de Tropes de Senyals no es concediren mai a ningú, i van ser abolits el 1984. Després de 1984 no es va promoure ningú més al grau de Mariscal en cap. El Mariscal en cap més jove va ser l'aviador Aleksandr Ievguénievitx Golovànov, que només tenia quaranta anys quan va ser promogut el 1944. Tres dels tretze Mariscals en cap van patir la tragèdia: Aleksandr Nóvikov va ser empresonat durant set anys; Mitrofan Nedelin va morir en l'explosió d'un coet; i Sergei Varentsov va ser acusat de negligència, dimití el càrrec i va ser degradat (el seu subordinat immediat, Oleg Pen'kovski, va ser descobert com a espia).

Llista de Mariscals en cap[modifica]

Llista de Mariscals[modifica]

Enllaços externs[modifica]