Captorrínids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Captorrínids (família))
Infotaula d'ésser viuCaptorrínids
Captorhinidae Modifica el valor a Wikidata

Espècies fòssils de Captorhinus Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
FamíliaCaptorhinidae Modifica el valor a Wikidata
Case, 1911
Tipus taxonòmicCaptorhinus aguti
Nomenclatura
Sinònims
Romeriidae Price, 1937
Gèneres

Els captorrínids (Captorhinidae) són una de les primeres famílies basals de rèptils. Eren superficialment als actuals llangardaixos: cos allargat i cobert d'escates, quadrúpedes i amb una coa llarga. Aparegueren durant el Carbonífer superior i s'extingiren durant el Permià superior. Foren especialment abundants a les latituds equatorials de Pangea, però també hi ha qualque espècie de latituds temperades.

Descripció[modifica]

Reconstrucció en vida d'un Labidosaure.

Com altres grups de "reptiliomorfs" i rèptils basals, els captorrínids presentaven un crani sense fenestres temporals (anàpsid), característicament triangular, amb un morro més o manco estret. La majoria d'espècies presenten els premaxil·lars corbats ventralment, el que dóna nom a la família. Les espècies més basals de captorrínids presenten una sola filera de dents a les mandíbules superior i inferior, i s'ha considerat que eren d'hàbits omnívors. De manera independent, tres grups han desenvolupat diverses fileres de dents a la mandíbula: l'espècie Captorhinus aguti, l'espècie Rhodotheratus parvus, i la subfamília Moradisaurinae, que conté 13 espècies. Es considera que especialment els moradisaurins tenien una dieta exclusivament herbívora i d'elevat contingut en fibra.

L'esquelet postcranial és similar al d'altres animals coetanis, com els seimuriamorfs i els diadectomorfs, en el sentit que presenten vèrtebres amb un arc neural molt desenvolupat i inflat, una adaptació dels primers amniotes al medi completament terrestre. Un tret molt característic dels captorrínids és que presenten una alternança de la longitud de les espines neurals a les vèrtebres dorsals.

Classificació[modifica]

Taxonomia[modifica]

Filogènia[modifica]

El cladograma següent es basa en la topologia d'una anàlisi de 2011 dels palentòlegs Robert R. Reisz, Jun Liu, Jin-Ling Li i Johannes Müller.



Paleothyris


Captorhinidae

Thuringothyris




Euconcordia




Rhiodenticulatus




Romeria




Protocaptorhinus




Saurorictus



Captorhinus

C. laticeps




C. aguti



C. magnus






Captorhinikos




Labidosaurus


Moradisaurinae

Labidosaurikos




Moradisaurus




Rothianiscus



Gansurhinus















Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Captorrínids
  1. «Baeotherates fortsillensis, A New Captorhinid Reptile from the Fort Sill Fissures, Lower Permian of Oklahoma». Oklahoma Geology Notes, 58, 1998, pàg. 128–137.
  2. Nor-Eddine Jalil; Jean-Michel Dutuit «Permian captorhinid reptiles from the Argana formation, Morocco». Palaeontology, 39, 4, 1996, pàg. 907–918. Arxivat de l'original el 2012-04-25 [Consulta: 31 març 2015]. Arxivat 2012-04-25 a Wayback Machine.