Maxil·lar inferior

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
«mandíbula» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «mandíbula (artròpodes)».
Maxil·lar inferior
Gray176.png
Superfície externa de la mandíbula.
Gray177.png
Superfície interna de la mandíbula.
Llatí mandibula
Gray subject #44 172
Precursor Primer arc branquial
MeSH Mandible

El maxil·lar inferior o mandíbula és un dels ossos de la cara, pla, imparell, central i simètric, en forma de ferradura. Està situat en la part inferior i anterior de la cara, constituint per si solament la mandíbula. L'estomatòleg (o odontòleg) és l'especialista encarregat d'estudiar la seva anatomia, estructura i processos patològics. La manca congènita de la mandíbula s'anomena agnàtia.[1] La mandíbula presenta un cos horitzontal i dues branques ascendents verticals, situades a banda i banda del cos. És l'os més dens i prominent de la cara.

Cos[modifica | modifica el codi]

Presenta una vora superior o alveolar (margo alveolar), amb orificis per on neixen les arrels dentàries. En la seva part mitja presenta la símfisi mentoniana, línia d'unió de les dues hemimandíbules o hemiarcades, que s'ossifica en el primer o segon any de vida. Al llarg d'aquesta línia hi ha diverses crestes d'ossificació que constituïxen la protuberància mentoniana. A l'altura del segon premolar de cada costat es troben els orificis mentonians, punt d'entrada de vasos i nervis. En la seva cara externa presenta un solc denominat línia oblíqua externa. En la cara interna o lingual del cos es troben unes rugositats denominades apòfisis geni, que són el punt d'inserció de diversos músculs de l'orofaringe (múscul genioglós, múscul genihioïdal...), i altre solc denominat línia obliqua interna o milohioïdal (punt d'inserció del múscul milohioïdal, o sòl de la boca).

Branques[modifica | modifica el codi]

Parteixen de les extremitats posteriors del cos cap a la zona superior, formant un angle d'uns 15º, denominat angle mandibular o gonion. Cada branca, en la seva part superior, presenta dos processos, un anterior denominat apòfisi coronoide, que serveix d'inserció per al múscul temporal. El còndil es troba recobert per fibrocartílag i s'articula amb la fossa mandibular (o cavitat glenoïdal) de l'os temporal, formant l'articulació temporomandibular, situada per davant del conducte auditiu extern.

Un animal que té la mandíbula articulada directament al crani s'anomena amfistílic.[2]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maxil·lar inferior Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «agnàtia». l'Enciclopèdia. Enciclopèdia Catalana, SAU. [Consulta: 27 de juliol de 2010].
  2. «amfistílic». l'Enciclopèdia. Enciclopèdia Catalana, SAU. [Consulta: 23 d'agost de 2010].

Vegeu també[modifica | modifica el codi]