Casa es de Hilipa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa es de Hilipa
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XIX
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaEs Bòrdes (Vall d'Aran) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Major, Arró. Es Bòrdes
IPA
IdentificadorIPAC: 4598

La casa es de Hilipa és una casa d'Arró al municipi d'Es Bòrdes (Vall d'Aran) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Es tracta d'una casa aixecada en el desnivell del terreny, en sentit longitudinal, que es conserva en mal estat, amb la borda en ruïnes. La casa és de secció rectangular, amb la façana orientada a migdia i paral·lela al carener (capièra), i a la cantonada exterior escapçada. Les obertures de fusta defineixen una planta baixa elevada (3), un primer pis dotat de quatre finestres i una balconada en la banda de la "capièra", i golfes (humarau) amb dues obertures (lucanes). La coberta d'encavallades de fusta i llosat de pissarra és de dues vessants i "tresaigües" en els extrems, el de llevant aixopluga el balcó, i per ponent emergeix una xemeneia (humeneja). Els paraments conserven vestigis de l'antic arrebossat, marró. Destaca el treball de la porta d'accés, elevada, amb el marc resguardat de la humitat per sengles daus de pedra en els brancals i la fulla dividida per motllures que determinen tres plafons decorats amb motius geomètrics i florals; damunt duu gravat: AÑO 1909.[1]

Referències[modifica]

  1. «Casa es de Hilipa». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 16 desembre 2015].