Categoria Discussió:Anatomia

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

falten moltíssimes parts del cos, algú es podria dedicar a fer els articles bàsics de totes i després ja les millorarem en plan científic?


Hauríem de dividir la categoria d'anatomia en anatomia animal i humana. Així hi ha una gran mescla. --Pepetps hehehe (Podem discutir-ho)Ja he complit un any a la Viquipèdia!!! 19:19, 25 ag 2006 (UTC)

No sé ben bé com es podria realitzar correctament aquesta divisió. Potser podríem crear "anatomia patològica" per a algunes deformitats i no sé si seria procedent posar-hi la Categoria:Anatomia vegetal. Llull · (vostè dirà) 19:36, 25 ag 2006 (UTC)
A la Viquipèdia en castellà l'han feta. Perquè és un poc extrany que des de la categoria de medicina entres a aquesta categoria i veges l'article "aleta" o "Apèndix birrami". Pot ser, podríem seguir la manera en què ho fan ells. Anatomia patològica és sinònim a Patologia general i per a això ja tenim malalties. --Pepetps hehehe (Podem discutir-ho)Ja he complit un any a la Viquipèdia!!! 19:44, 25 ag 2006 (UTC)
Sinònim? Vols dir? Jo entenc que "anatomia patològica" és la branca de l'anatomia que estudia les deformacions d'origen patològic que es poden produir a nivell anatòmic. Dos exemples serien l'aracnodactília o el pectus excavatum. En canvi en la general em sembla que hi entren tot altre tipus de patologies incloent-hi les que anatòmicament no deixen efectes. O això em semblava. Si vols fer una divisió entre els dos tipus d'anatomies que dius i creus que ho pots fer, fes-ho, però jo no sabria com. I amb la vegetal encara no sé la teva opinió. Llull · (vostè dirà) 19:57, 25 ag 2006 (UTC)
Segons el diccionari enciclopèdic de medicina de l'IEC:
Patologia: Branca de la biologia que estudia els trastorns anatòmics i fisiològics que constitueixen les malalties, els símptomes i signes pels quals es manifesten i les causes que les produeixen, patobiologia. Dit especialment del conjunt d'alteracions anatòmiques produïdes per la malaltia.
Anatomia patològica: Branca de l'anatomia que estudia les modificacions anatòmiques aparegudes als òrgans i als teixits com a conseqüència dels agents morbosos i que són detectables a ull nu o observades solament amb l'ajuda del microscopi.
No arriben a ser sinònimes del tot però gairebé ho són depenent de com interpretes els significats, sobre tot per l'última frase de la definició de patologia: "Dit especialment del conjunt d'alteracions anatòmiques produïdes per la malaltia". Ni tu ni jo teniem raó del tot. Doncs si es podria crear una categoria per a l'anatomia patològica. Segons la Viquipèdia castellana són sinònimes però segons la Viquipèdia anglesa són diferents. Sobre la categoria d'anatomia vegetal estaria bé posar-ho dins d'Anatomia perquè ho és. Sobre la divisió he estat mirant a la castellana i posen a la categoria d'Anatomia animal les parts del cos que diferencien de la humana i posaríem en la categoria d'Anatomia animal una nota posant: "Per a veure altres parts comunes amb les de l'espècie humana vegeu anatomia humana" per exemple. Et sembla bé? --Pepetps hehehe (Podem discutir-ho)Ja he complit un any a la Viquipèdia!!! 20:40, 25 ag 2006 (UTC)
Tal i com ho veig no és que siguin semblants sinó que l'anatomia patològica és un subconjunt de la patologia (i de l'anatomia) de la mateixa manera que la bioquímica ho és de la química i la biologia. Per això la seva definició comprén l'altra. Pero la de l'anatomia patològica no comprendrà, les psicopatologies o metabolopaties entre d'altres. Tu mateix, si creus que pots fer la divisió amb la categoria per a humans procedeix com creguis, però jo ho veig com a una classificació forçada. Llull · (vostè dirà) 07:54, 26 ag 2006 (UTC)
Aquesta divisió s'ha de fer com a la resta de Viquipèdies (en, es o fr). Però no sé com fer-la: dupliquem els articles comuns en ambdues categories, els que siguen comuns els posem en la categoria principal d'Anatomia o posem els articles que siguen sobre parts d'animals no-humans a la categoria Anatomia animal i la resta ho deixem a Anatomia humana com havia dit abans? El que siga més lògic o siga més fàcil. Segons la francesa i l'anglesa posen en anatomia humana totes les parts dels humans siguen comunes o no i en anatomia animal les parts d'animals i les parts comunes, o sia que ho dupliquen. Possiblement hagem de fer servir aquesta manera. En tot cas necessitaré ajuda per a reorganitzar-ho tot, hi ha massa articles solts. Si vols, que un se n'ocupe d'una categoria i l'altre d'una altra. --Pepetps hehehe (Podem discutir-ho)Ja he complit un any a la Viquipèdia!!! 11:17, 26 ag 2006 (UTC)

Anatomia, òrgans i categories[modifica]

Tal com està ara mateix, em penso que hi ha un embolic entre el que hi ha a la categoria òrgans i el que hi ha a anatomia directament. A més, hi ha articles a la categoria sistema nerviós que diria que també són òrgans (i quan es crein categories pels altres sistemes el problema es multiplicarà). Jo proposo possar tots els òrgans a la categoria òrgans i posar-los també a la categoria de cada sistema a mida que hi hagi prou articles per anar-los creant, però aniria bé que algun entès opinés i ho fes (per començar, jo no estic segur de què és un òrgan i què no ho és).--Pere prlpz 13:58, 2 febr 2007 (CET)