Categoria Discussió:Filosofia de l'edat contemporània

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
  • Marxisme: Crec que la categoria sencera no hauria d'anar aquí, perquè es tracta d'una doctrina econòmica i política. Aquí només s'hi hauria de quedar l'aricle materialisme històric, que s'hauria d'ampliar molt més.
  • Nazisme: No veig en què el nazisme és una filosofia. És una ideologia política, potser una qüestió sociològica, però no crec que hagi d'anar en aquesta categoria. (I encara menys "Mein Kampf" dins d'obres de filosofia! Aquest llibre exposa una ideologia política). --Hinio 08:37, 12 oct 2007 (CEST)[respon]
Potser és una mica relatiu, no? En l'article de marxisme posa que és una doctrina política, econòmica i filosòfica. No en sóc un expert, però tinc entès que va sorgir de la branca materialista, que al seu torn va sortir d'aquells avorrits alemanys metafísics (Geist, etc...). En tot cas, que crec que té molt de filosòfic. Havia posat la categoria per evitar posar articles un per un (crec que no només materialisme històric, sinó també marxisme, potser lluita de classes, i potser algun més haurien d'anar aquí), però et dono la raó en que potser no cal posar la categoria (el fet de ser marxista no tindria per què voler dir que s'és filòsof). Treiem la categoria, però categoritzem aquí els articles del marxisme amb més contingut filosòfic?
Nazisme: Potser es podria treure la categoria, però hi deixaria l'article principal nazisme. El nazisme sorgeix com a doctrina econòmica, social i filosòfica... Pel que fa Mein Kampf, la veritat, no sé... Jo el deixaria, però si creus que s'ha de treure, el treiem. El vaig posar intentant ser objectiu respecte què és filosofia.
No comentes Feminisme, que també la vaig posar. Si apliquem el mateix criteri, potser millor treure la categoria i deixar-hi l'article principal, i algun més de rellevant de la doctrina, si s'escau.
Espero la teva opinió abans de fer els canvis ;) --Meldor 10:02, 12 oct 2007 (CEST)[respon]
De fet, els articles actuals sobre el comunisme es decanten una mica massa de pressa cap a l'aspecte purament polític. L'article sobre el `"marxisme filosòfic" hauria d'anar dins d'un article o categoria sobre el "materialisme" en general (històric, dialèctic...). Però com ara per ara no existeix, sí, podríem deixar els tres articles que dius, almenys de moment.
Si és té en compte l'aspecte filosòfic del nazisme (que, objectivament, em sembla que és secundari inclús en les intencions sinceres dels seus ideòlegs), llavors hauriem de posar igualment "franquisme", "feixisme", "nacionalisme"... Per això ho deixaria a "ideologies polítiques". Això no impedeix que hom s'en pugui ocupar des d'un punt de vista filosòfic, però si volem fer categories simples, jo ho faria tal com ho dic. (Mateixa reflexió per Mein Kampf).
Pel feminisme, estic d'acord en que és un moviment amb unes implicacions fenomenals i fonamentals, però penso que és com per les altres ideologies: si bé es poden estudiar les seves implicacions filosòfiques, el "feminisme", en tant que tal, és un "moviment social", o una "ideologia", però no un corrent o fenòmen pròpiament filosòfic.--Hinio 00:13, 13 oct 2007 (CEST)[respon]
D'acord, he fet els canvis que proposes. Entenc, però que, si per exemple, s'amplia l'article de feminisme i es tracta des d'un punt de vista filosòfic (que també es pot estudiar), podríem canviar d'idea. Pel que fa al nazisme, la veritat és que no n'opino, perquè mai m'hi he interessat gaire i no sé fins a quin punt és defensable que tingui elements filosòfics... si de cas els trobés, reobriré el tema. El marxisme l'he deixat com dèiem, però també entenc que és provisional, en funció de si es creen articles nous específicament filosòfics. --Meldor 00:45, 17 oct 2007 (CEST)[respon]