Chròniques de Espanya fins ací no divulgades

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreChròniques de Espanya fins ací no divulgades
Tipuscrònica Modifica el valor a Wikidata

Chròniques de Espanya fins ací no divulgades[1] és una història universal catalana de l'arxiver Pere Miquel Carbonell, escrites entre 1495 i el 1513, i que foren impres el 1547.

Crònica[modifica]

La crònica comprèn els fets dels temps primitius i fins a la mort de Joan II d'Aragó «el Sense Fe». L'obra suposa una resposta a la Histories e conquestes dels Reys de Arago e Comtes de Barcelona de Pere Tomic, que es caracteritza per la introducció de faules i llegendes. Està escrita amb un català fortament llatinitzant. Per a la narració de l'època comtal aprofità les cròniques franceses, que li foren conegudes per via d'altres autors italians, com les Decade de Biondo i De vitis pontificum de Platina. Una altra de les fonts és la crònica catalana Flos mundi, la crònica de sant Antoní de Florència i les Cròniques dels reis d'Aragó e comtes de Barcelona i una crònica d'Alfons III d'Aragó «el Franc».

Edició[modifica]

Les Chroniques de Espanya fins aci no divulgades de Pere Miquel Carbonell no foren editades fins al 1547, tenint a partir d'aleshores una difusió significativa.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Noms alternatius:
    * «Chròniques de Espanya fins ací no divulgades: que tracta dels nobles e invictíssims reys dels Gots y gestes de aquells y dels co[m]tes de Barcelona e reys de Arago»
    *«Chroniques de Espãya fins aci no diuulgades : que tracta d'ls ... reys dels gots ... y dels cotes de Barcelona e reys de Arago : ab moltes coses dignes de perpetua memoria»
    * «Cròniques d'Espanya»

Enllaços externs[modifica]