Cibermula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una cibermula és una persona que actua d'intermediària en la comissió d'un delicte informàtic, generalment transferint els diners obtinguts de la víctima al delinqüent o a un altre intermediari.[1] El terme és una derivació del genèric mula que descriu la contribució en l'execució de qualsevol delicte normalment a través de la recol·lecció i transmissió del profit o botí obtingut del delicte, però adaptat al fenomen de la delinqüència informàtica.

La responsabilitat penal de la cibermula depèn de múltiples factors, com ara la seva actuació conscient o inconscient i el grau de cooperació proporcionat als autors del delicte informàtic. D'aquí que la cibermula pugui ser sancionada com a cooperador necessari del delicte informàtic causat (per exemple, una estafa informàtica) o bé com a encobridora del delicte a través d'alguna de les modalitats de blanqueig de diners.

Les cibermules son captades mitjançant ofertes de treball o teletreball que arriben per correu electrònic i on els ofereixen una determinada quantitat de diners a canvi d'obrir un compte corrent on es rebran diferents remeses de diners.[2]

Referències[modifica]

  1. «TERMCAT Cibermula».
  2. GUTIÉRREZ MAYO, ESCARLATA. Delitos Informáticos. Paso a paso. (en espanyol). A Coruña: COLEX, 2021, p. 44 a 49. ISBN 978-84-1359-257-2.