Concostracis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuConcostracis
Conchostraca Modifica el valor a Wikidata

Cyzicus californicus Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
SubfílumCrustacea
ClasseBranchiopoda
Cap valorConchostraca Modifica el valor a Wikidata

Els concostracis (Conchostraca) és un antic ordre de crustacis branquiòpodes, que s'assemblen als mol·luscs bivalves amb els què no guarden cap relació.[1] Es coneixen pel registre fòssil, almenys des del període Devonià i potser abans.[2] En un principi es van classificar en un sol ordre (Conchostraca), que més tard es va demostrar que era parafilètic,[3] i van ser separats en tres ordres diferents: Cyclestherida, Laevicaudata i Spinicaudata.

Característiques[modifica]

Es caracteritzen per tenir el cos protegit per una closca bivalva, amb dues peces unides per una membrana que permet una certa articulació. Aquest escut els fa assemblar molt a les cloïsses, ja que també tenen les característiques línies concèntriques de creixement.

L'articulació de les closques permet que, quan els músculs estan relaxats, emergeixin les potes i les antenes, les quals fan servir per remoure l'aigua i portar l'aliment a la boca. En cas d'un atac, els músculs abductors es contreuen i les valves es tanquen. Les altres característiques dels concostracis són similars a les de molts de branquiòpodes.

Referències[modifica]

  1. J. Webb (1979). "A reappraisal of the palaeoecology of conchostracans (Crustacea: Branchiopoda)". Neues Jahrbuch für Geologie und Paläontologie, Abhandlungen. 158 (2): 259–275.
  2. K. J. Woolfe (1990). "Trace fossils as paleoenvironmental indicators in the Taylor Group (Devonian) of Antarctica". Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology. 80 (3–4): 301–310. doi:10.1016/0031-0182(90)90139-X.
  3. «WoRMS - World Register of Marine Species - Conchostraca». [Consulta: 21 agost 2021].